Haker objavio lične podatke preko 500 miliona korisnika Facebooka, puno ih je i iz našeg regiona

fb

Na jednom forumu objavljeni su telefonski brojevi i drugi osobni podaci čak 533 milijuna korisnika Facebooka. Radi se o korisnicima iz 106 zemalja među kojima je i Hrvatska

Bussines Insider potvrdio je kako se radi o autentičnim podacima među kojima su imena, prezimena, lokacije, datumi rođenja, biografije, brojevi mobitelima i, u nekim slučajevima, e-mail adrese. Stručnjaci upozoravaju kako takvo curenje podataka najviše koristi kriminalcima za brojne prevare

Alon Gal, stručnjak za kibernetički kriminal, prvi je otkrio curenje podataka korisnika Facebooka još u siječnju kada je netko na forumu počeo oglašavati svoj program koji može otkriti brojeve telefona korisnika popularne društvene mreže. No, sada su svi podaci javno objavljeni i dostupni svima. 

Gal je poručio kako nema puno toga što Facebook trenutno može napraviti, no može obavijestiti svoje korisnike o tome što se dogodilo i upozoriti ih da ne nasjedaju na moguće prevare. 

 Ljudi koji koriste Facebook im vjeruju da će čuvati njihove podatke pa bi u Facebooku trebali tretirati njihove podatke s poštovanjem - poručio je Gal. 

Prema podacima koje je Gal objavio na svojem Twitteru, među korisnicima čiji su podaci objavljeni je i 659.115 Hrvata.