Hakerska ekipa uspjela "oteti" satelit: Osvojili 50.000 dolara

.
Prva svemirska "Capture the Flag" igra okupila je najbolje hakerske timove na konferenciji DEF CON u Las Vegasu

 

U prepunoj sali Kongresnog centra „Caesars Forum“ u Las Vegasu, na ovogodišnjoj DEF CON konferenciji za hakere, pet timova iz cijelog svijeta nestrpljivo je čekalo da sazna koji tim će biti proglašen pobjednikom prvog takmičenja u "hvatanju zastave" u svemiru.

Putanja satelita

Timovi su imali zadatak da preuzmu kontrolu nad malim satelitom pod nazivom „Moonlighter“. Jedan od izazova nazvan "Božić u avgustu" zahtijevao je da takmičari izmijene orbitu „Moonlightera“ tako da se približi Sjevernom polu. Kako promijeniti putanju satelita koji nema potisnike? Timovi su uspjeli da "prevare" GPS prijemnik satelita posebnom skriptom, čime su uspjeli da promijene njegovu putanju.

Dodatno, takmičari su bili izazvani da hakiraju kameru satelita i naprave fotografiju iz svemira. Ovaj izazov, nazvan "Iron Bank", uključivao je kriptografski problem, i uspješno ga je riješio samo tim „mHACKeroni“.

Stvarne prijetnje

Pobjednički tim „mHACKeroni“, sastavljen od 60 članova iz Italije, većinom iz akademskog svijeta, osvojio je prvo mjesto i nagradu od 50.000 dolara. Drugoplasirani tim, pod nazivom „Poland Can Into Space“, osvojio je 30.000 dolara, dok je trećeplasirani tim, pod imenom „jmp fs: [rcx]“, osvojio 20.000 dolara.

Ovo takmičenje, koje je organizovano u saradnji s Američkim ratnim zrakoplovstvom, Svemirskom komandom, Korporacijom za svemirske sisteme i Cromulenceom, pokrenuto je a ciljem da ukaže na stvarne prijetnje cyber sigurnosti svemirskih sistema.