Hakerski napad na SAD: Kinezi ukrali plan za izradu supersonične rakete

Američki Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu nakon što su hakeri upali u kompjutersku mrežu firme koju je angažirala mornarica, odakle su ukrali povjerljive podatke, javili su američki mediji. Oni špekuliraju da su podatke ukrali kineski hakeri povezani s vladom.

Američki Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu nakon što su hakeri upali u kompjutersku mrežu firme koju je angažirala mornarica, odakle su ukrali povjerljive podatke, javili su američki mediji. Oni špekuliraju da su podatke ukrali kineski hakeri povezani s vladom. 

Američki dnevnik “Washington post” navodi da su među ukradenim podacima i planovi za projekt “Morski zmaj” za izradu supersonične rakete, te informacije iz elektronske biblioteke jedinice za razvoj podmornica.

Napadi su izvršeni u januaru i februaru.

Meta hakera bila je firma koja je povezana s američkim Centrom za podvodno ratovanje, čije je sjedište u Njuportu u saveznoj državi Rod Island.

Među ukradenim planovima je i raketni sistem za borbu protiv brodova koji treba biti postavljen na američke podmornice do 2020. godine.

Podaci su bili u nezaštićenoj mreži koja pripada angažiranoj firmi i smatraju se veoma osjetljivim zbog prirode tehnologije.

Mornarici u istrazi pomaže FBI.