Hala Murexa vjerovatno namjerno zapaljena, još uvijek ni traga nestalom zaštitaru

Istražitelji Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona već dva dana borave u spaljenim prostrijama objekta kompanije Murex u Špionici nadomak Srebrenika.

Izuzimanjem dokaza i raznim vještačenjima pokušavaju rasvijetliti kako je došlo do izbijanja požara u ovoj kompaniji.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, dosad prikupljeni dokazi ukazuju na to da je požar u Murexu namjerno podmetnut nakon izvršene pljačke objekta, ali je i dalje misterija šta se desilo sa zaštitarom kojem se izgubio svaki trag nakon izbijanja vatre. 

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona koji rukovodi ovim slučajem kratko su nam rekli da zasad informacije u javnost ne mogu iznositi, s obzirom na to da su istražni organi i dalje na terenu.

Istražni tim detaljno već dva dana pretražuje zgarište Murexovih prostorija koje su skoro u cijelosti uništene, ali ostaci tijela zaštitara nisu pronađeni. 

Četrdesetrogodišnji O. Đ. koji je duži niz godina radio kao zaštitar u kompaniji Murex nekoliko sati prije nemilog događaja ličnim automobilom se dovezao na posao, a nakon izbijanja vatre izgubio mu se svaki trag. 

Njegov nestanak policiji je prijavila porodica i on se od tada vodi kao nestala osoba. 

Istražni timovi paralelno pretražuju spaljene prostorije Murexa kao i nekoliko lokacija u okolini, međutim traga O. Đ. još uvijek nema. 

Izvor blizak istrazi ispričao nam je da je dosad utvrđeno da je izbijanju vatre u prostorijama Murexa prethodila pljačka u kojoj je učestvovalo više osoba.

One su iz metalnog sefa ukrale određenu količinu novca, a iz kruga kompanije nestalo je i službeno vozilo. 

Prema pretpostavkama, upravo ovim automobilom su se pljačkaši udaljili s mjesta događaja, ali to će se decidno znati nakon vještačenja snimaka s video kamera koje su izuzeli istražitelji. 

S druge strane saznajmo da Murexovi prodajni objekti trenutno funkcionišu bez problema, dok vlasnik kompanije i dalje s nevjericom posmatra ostatke hale u Špionici koja je skoro pa u cijelosti uništena.

Podsjetimo, požar je izbio u ponedjeljak uvečer oko 20 sati, a Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici u Srebreniku oko 30 minuta kasnije dojavu je uputio slučajni prolaznik.

Borbu s vatrom vatrogasci iz Srebrenika i okolnih općina su vodili skoro deset sati, a kako je rečeno iz Službe civilne zaštite Srebrenik, materijali koji su se nalazili u objektu pogodovali su širenju vatre.

Procjena nastale štete na objektu će biti izvršena naknadno.