Halilović: Ispitali smo više desetina osoba u svojstvu osumnjičenih i svjedoka (VIDEO)

Ubistvo policajaca Adnana Šehovića i Davora Vujinovića je događaj koji je narušio sigurnost u Kantonu Sarajevo, rekao je u popodnevnom programu TV Alfa Mevludin Halilović, komesar Uprave policije MUP-a KS.

On je istaknuo da će takvo stanje ostati sve dok taj slučaj ne bude u potpunosti rasvijetljen, a počinioci uhapšeni.

- Mi trenutno sad imamo situaciju da se građani ne osjećaju sigurno, ali naše opredjeljenje je da podignemo sigurnost i povjerenje na viši nivo. S obzirom da se radi o ubistvu dva policajca, dva službena lica, ovo možemo okarakterisati kao udar na državu, na institucije, na profesiju, pojasnio je komesar Halilović.

Istraga se provodi pod nadzorom Tužilaštva KS, a uključeno je više policijskih agencija, rekao je Halilović i dodao da je do sada obrađeno i kriminalistički tretirano više desetina osoba, koje su ispitane u svojstvu svjedoka ili osumnjičenog. Komesar je kazao i da je policija više puta ukazivala na postojanje ove vrste kriminala.

- Bilo je više akcija kada su u pitanju ova krivična djela i tretirana su kao organizovani kriminal. Posljednja takva akcija je vođena pod nadzorom Državnog tužilaštva, akcija „Volan“, rekao je Halilović.

Kriminalci koriste blizinu entitetske granice i kao jedan od problema naveo je to što Sarajevo nema video nadzor na ulazu u grad i izlazu iz grada.

- Jedna od kratkoročnih mjera je nabavka određenog broja kamera, koje bi bile postavljene na ulazu i izlazu, ali i povezane sa operativnim centrima. Dugoročno, planirana je uspostava savremenog operativno-komunikacijskog centra, s jednog mjesta nadgledati i upravljati svim video nadzorima u KS, rekao je Halilović.