Hamdija Abdić Tigar: Poraženi smo nakon rata, ovo odgovara političkim moćnicima

Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH i blizak prijatelj Atifa Dudakovića kazao je za Radiosarajevo.bakomentirajući jutrošnje hapšenje komandanta Petog korpusa da su oni koji su se borili za ovu zemlju kolaterala.

Ogorčen je. Uvjeren je da iza svega stoji politika.

Hamdija Abdić Tigar i sam je bio uhapšen potkraj 2017. godine zbog optužbi za ubisto generala Hrvatskog vijeća obrane Vladimira Šantića, koji je nestao 1995. godine.

Kaže da se čudi da su i njega ponovo zaobišli.

"Šta da ti kažem. Prvo nas treba kriminaizirati, pa nas treba hapsit, pa nas treba je… Atif Dudaković je 23 godine dostupan svima, izmijenjalo se na njemu od Haga do.... Tri tužioca! Jedan, pa drugi, pa treći. Pa, evo, i četvrti. Sva ta traženja nekih svjedoka. Šta je ovo ja ne znam. Znamo mi da je donesena ona odluka ako se tamo hapsi deset da se i ovamo hapsi deset. Princip neke jednakosti. To nema nigdje na svijetu", kaže Abdić za Radiosarajevo.ba.

Ističe kako zna da se zna kome je Peti korpus bio problem.

"Nisu uspjeli preko nas spojiti SAO Krajinu i RS, nisu mogli napraviti tzv. veliku Srbiju. Izgubili su vojnički od nas. Međutim, nisam ja toliko ljut na njih. Oni su bili neprijatelji, oni normalno da nam žele zlo. Međutim, problem je ovamo "gdje ima svega i svačega". Tako da smo poraženi poslije rata. Mislim da je ovo katastrofa. Neka male vođe i vođice, eksperti, lideri i liderčići nastave da usitnjavaju narod. Neka nam je…. mater do kraja. I ovaj narod je nekakav blentav", ističe on.

Dodaje da se više ne priča o ljudima koji su bili sve dati za odbranu zemlje.

"Treba nas sve kriminalizirati, pohapsiti... A to odgovara i ovim organizovanim političkim moćnicima. Svašta nešto. Lako se oni dogovore kad nas treba… Eto, tako ti je to. Nije to više ni stvar RS. To je duboka stvar. Raseli, razbij... Poraz poslije rata, genocid. Kome to nije jasno... ", zaključio je Abdić.