"Handelsblatt": Korupcija i etničke podjele koče put BiH ka EU

Šanse Bosne i Hercegovine da postane članica Evropske unije su veoma daleke jer je zemlja prožeta etničkim napetostima, velikom korupcijom, pravnom nesigurnošću i ograničenim medijskim slobodama, piše najugledniji njemački privredni list "Handelsblatt" u tekstu o prioritetima Ursule fon der Lejen, naredne predsjednice Evropske komisije.

List u svojoj analizi tvrdi da se BiH nalazi na začelju evropskih integracija od svih zemalja na zapadnom Balkanu, prenosi Vijesti.

"Nova predsjednica Evropske komisije ne smije zaboraviti na ovu fragilnu bivšu jugoslovensku republiku, jer će u suprotnom politički rovovi postati još dublji, a uticaj muslimanskih država će nastaviti dalje rasti", navodi list.

Dodaju da u BiH postoji velika zabluda da će se BiH nekako "ugurati" u EU zato što je mala zemlja, te citira Johanesa Hana, odlazećeg evropskog komesara za proširenje, da je potrebno dejtonsku logiku prilagoditi briselskom razmišljanju, kao i da u Sarajevu treba da prestanu da razmišljaju o proširenju na način da se stalno spominju datumi.

"Isto kao njen prethodnik Junker, i Fon fer Lejenova će pitanju proširenja morati pristupiti na diferenciran način. Brisel je već godinama isfrustriran BiH. Reforme jedva da se i pomiču zato što se Bošnjaci, Srbi i Hrvati međusobno blokiraju", navodi list. Zbog ove situacije, kako ističe, mladi ljudi se radije odlučuju da odu nego da čekaju da li će se nekad u budućnosti nešto poboljšati.

Navode da iako je Dejtonskim sporazumom načinjeno novo uređenje BiH, ona nikad nije profunkcionisala na način kako je to bilo predviđeno sporazumom, koji je kreirao Bil Klinton, tadašnji američki predsjednik.

"Tri etničke grupe se međusobno blokiraju jer ni nakon četvrtine vijeka ne postoji identifikacija sa državom. Međutim, zbog toga je čežnja za Evropom sve veća", ističe se. "Handelsblatt" navodi i da se građani zemalja EU na jugu osjećaju kao Evropljani druge klase, ali da je Fon der Lejenova u svom govoru pred poslanicima Evropskog parlamenta istakla da ona želi prevladati razlike između istočne i zapadne Evrope.

"Zbog ovog njenog stava dobila je mnogo simpatija na Balkanu. Još kad je ova konzevativna njemačka političarka istakla da želi nagraditi napore zemalja kandidata za ulazak u EU, aplauz je gotovo došao sam po sebi", dodaje ovaj list.