Haos u komšiluku: Preduzetnici prijete blokadom zbog zabrane rada ugostiteljstvu i teretanama

Korona
Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, od 9 sati u vladi je u toku sastanak.

 

Glavna tema su mjere kojima vlada planira obeštetiti preduzetnike kojima će zbog novih mjera biti onemogućen rad.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franc Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor, piše Index.

 

 Danas moramo sve dogovoriti. Ne smije biti drugog kruga pregovora, to je ključna činjenica – izjavio je Letica.

Kazao je i kako ne smiju odustati od svojih zahtjeva, jer to je jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje.

 

Sve što tražimo je realno, svi zahtjevi su realni i na tome treba insistirati – rekao je.

Na opasku kako vlada šalje poruku da ugostitelji moraju biti svjesni stanja u budžetu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svjesni.

 

 Zato smo ponudili taj model gdje mi njih praktično kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine – rekao je.

Nove mjere izazvale su burne reakcije preduzetnika, a predsjednik udruženja Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na štrajkove.

 

Uvijek postoji plan B. Ako ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija preduzetnika, ali i jednog dijela privatnih preduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitnes-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvjede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani – rekao je Bujas sinoć za Novu TV.