Haos u obrazovanju u USK: Inspekcije utvrdile nepravilnosti, direktori daju ostavke

Stanje u oblasti obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona je alarmantno. Prosvjetni radnici su najavili generalni štrajk na početku nove školske godine, učenika je sve manje, a najavljeno je zatvaranje 39 područnih škola. Također, inspekcije su utvrdile kršenje zakona.

Kantonalna budžetska inspekcija izvršila je, po nalogu Vlade USK, nadzore u Ministarstvu obrazovanja USK, ali i svim osnovnim i srednjim školama te vrtićima. Formirana su i posebna radna tijela koja su analizirala svaku školu te napravila izvještaje iz kojih se, prema riječima premijera USK Mustafe Ružnića, jasno vidi kršenje zakona i pedagoških standarda.

"Naložili smo resornom ministarstvu da odmah formira novo radno tijelo i zaduži ga da donese program mjera hitnog kratkoročnog i dugoročnog karaktera kako bismo oblast obrazovanja sveli u okvire zakona i pedagoških standarda. Mjere ćemo dobiti za osam dana", rekao je Ružnić.
Na sjednici Skupštine USK koja je održana prošle sedmice bilo je izuzetno burno. Zastupnici su kazali kako znaju da je stanje u obrazovanju teško zbog masovnih odlazaka velikog broja porodica s područja USK, ali da se ne mogu donositi rigorozne mjere koje predviđaju masovna otpuštanja, prijetnje tužbama itd.

Zamjerili su i što je izvještaj komisije dospio u javnost prije nego je razmatran na Vladi i Skupštini USK te su tražili da se utvrdi odgovornost za to. Izvještaj je izazvao veliku zabrinutost među prosvjetnim radnicima. Premijer Ružnić pozvao je roditelje da se ne odazivaju sastancima koje organizuju direktori pojedinih škola zbog ovog izvještaja za koji je rekao da je progrešno interpretiran.

Ranije su direktori USK počeli davati ostavke, a zbog odluke da će se u narednoj školskoj godini zatvoriti 39 osnovnih škola, uglavnom područnih zbog nedostatka učenika. Jedna od njih je i Ajka Toromanović, direktorica OŠ "Stijena".

"Ponukana zvaničnim dopisom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o ukidanju područnih škola 'Zmajevac' i 'Vilenjača', najavljenog otpuštanja nastavnog i pomoćnog osoblja sa značajnim radnim iskustvom, odlučila sam da podnesem ostavku na mjesto direktorice JU OŠ 'Stijena', jer ne mogu i ne želim sebi dozvoliti da ja budem ta koja će potpisati otkaze svojim radnim kolegama, niti učestvovati u ukidanju škola", napisala je između ostalog Toromanović. 

Premijer Ružnić najavio je da slijedi "češljanje" visokog obrazovanja te oblasti zdravstva.