Hapšenja na području Bužima i Bosanske Krupe u sklopu akcije SIPA-e!

SIPA

Hapšenja na području Bužima i Bosanske Krupe se sprovode u sklopu akcije 'Blic', a provode je pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Izvršeni su pretresi na devet lokacija zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnih djela 'Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija' i 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela'.

Šest osoba je uhapšeno i sprovedeno u prostorije SIPA-e radi daljne kriminalističke obrade. Uhapšeni se trenutno nalaze u svojstvu osumnjičenih.

Oduzeti su predmeti koji bi mogli poslužiti kao dokaz u nastavku postupka. Između ostalog, pronađeno je sedam automatskih pušaka, jedna ručna bomba M-75, jedan detonatorski upaljač, četiri spremnika za automatsku pušku i oko 170 metaka za istu, lovačka puška i nekoliko mobilnih aparata.

Sve aktivnosti su provedene pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK, a po nalogu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi, te u suradnji sa MUP-om USK.

Više detalja o licima i samim krivičnim djelima za koja se trenutno terete biti će poznato nakon završeta poduzetih operativnih mjera i radnji.