Hapšenja u redovima vladajuće stranke

asd
Nakon što je Stefanović podnio ostavku na mjesto člana Gradskog odbora SNS-a, postavlja se pitanje da li je na djelu čistka svih njegovih ljudi

Da li je uhapšeni predsednik beogradske opštine Palilula imao 350.000 evra u stanu zato što je mukotrpno štedeo ili je novac jednostavno oteo od investitora u Beogradu, za šta se sumnjiči, biće jasnije tokom istrage. Nakon hapšenja u petak, njemu je određen pritvor od mesec, a sva je prilika da će ovaj visoki funkcioner vladajuće stranke ostati bez mnoge imovine, kako svoje tako i tastove i ženine.

Ova vest ne bi bila bogzna kako važna u Srbiji da nije u pitanju upravo funkcioner Srpske napredne stranke, zbog čega se danima čaršija pita jesu li to naprednjaci najednom postali “čistunci” ili je u pitanju okršaj sa pripadnicima stranke koji naginju Nebojši Stefanoviću, ministru vojnom. U prevodu, mnogi sumnjaju da je zaista na delu borba protiv korupcije, a više stranački obračun i raščišćavanje u Beogradu koji će naprednjaci najteže osvojiti na izborima naredne godine.

UCJENJIVALI INVESTITORE

Podsetimo ukratko da je mlađani Aleksandar Jovičić (34), istaknuti stranački kadar, uhapšen u petak kada je stigao na posao i to pod sumnjom da je omogućio nelegalnu gradnju u pomenutoj, uzgred budi rečeno, najvećoj beogradskoj opštini. On je na saslušanju kazao da su 350.000 evra pronađenih u njegovoj kući u kešu – ušteđevina i pare od svadbe.

Sa svoje strane policija ga tereti zajedno sa saradnicima da su godinama ucenjivali investitore da im daju novac kako im na gradilište ne bi slali inspekciju, a potom bi sa njima napravili dogovor. Izvori iz istrage tvrde da su dalje u službene isprave unosili lažne podatke koji su omogućavali da jednog dana ti objekti budu uknjiženi, što inače ne bi mogli da budu.

Nakon toga, kako se sumnja, u “posao” su uključivani i ostali članovi porodice Jovičić - tako što je investitorima potom “sugerisano” da legalizaciju završe preko firme njegovog tasta, a da dizajn enterijera rade preko firme njegove supruge, te je tako njegov profit bio još veći.
S obzirom na to da je Jovičić bio blizak sa Stefanovićem, koji je nedavno podneo ostavku na mesto šefa Gradskog odbora SNS-a, postavlja se pitanje nije li ovo čistka svih Stefanovićevih ljudi naročito u prestonici za koju će naprednjaci morati mnogo da se bore na narednim izborima. Aleksandar Šapić, koji je odnedavno član stranke, već je promovisan kao budući gradonačelnik, što je samo još jedan dokaz da naprednjaci posle osam godina vladavine u glavnom gradu nemaju konkurentan kadar. Štaviše, nezadovoljstvo Beograđana i posle svih “državnih pomoći” u vidu novca koji vlast deli građanima od prošle godine, sve je veće.
Komentarišući slučaj Jovičić, politikolog Cvijetin Milivojević kaže da on jeste neko čiji se politički uspon uglavnom objašnjavao dobrim vezama sa Nebojšom Stefanovićem.

PORUKA GLASAČIMA

“Idu izbori, pre svega beogradski koji su SNS-u jako bitni, jer ne stoji dobro. Potrebno je makar demagoški, što da ne i stvarno obaviti čistku unutar Gradskog odbora, a najlakše je to uraditi po horizontali i vertikali kadrova Nebojše Stefanovića, koji je u stranci već prežaljen. Nisam baš siguran da je Jovičić jedini predsednik opštine koji je muljao sa građevinskim dozvolama, toga ima u gotovo svakoj beogradskoj opštini. Videćemo šta će još biti. E onda, s obzirom na to da je izborni kongres SNS-a zakazan za oktobar, taman nekako na vreme do izbora, te čistke će se pretpostavljam koristiti kao poruke glasačima da je stranka očišćena i da je u njoj ostao samo kvalitetan kadar”, rekao je Milivojević za ovdašnje medije, a njegovo mišljenje deli većina nezavisnih analitičara.
Sa svoje strane, država poručuje da je ovo dokaz da nema nedodirljivih, tvrdeći da je na celom slučaju rađeno dve godine kako bi se valjano prikupili dokazi.