Haradinaj: Ukidamo carine kad Srbija prizna Kosovo

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je, komentirajući uvođenje 100 posto viših carina na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, da ih ne treba smanjivati "dok Srbija ne prizna Kosovo".

Izjavio je to, prenose kosovski mediji, na sjednici parlamenta sazvanoj na zahtjev 42 zastupnika na temu "skandala i neuspjeha" u kosovskoj vanjskoj politici.

"Samo priznanje neovisnog Kosova od srpske države može smanjiti porez", rekao je Haradinaj.

Po njegovim riječima, kosovski predsjednik Hashim Thaci s Beogradom "pregovora na drugačiji način".

Haradinajev je stav da Kosovo "samo sankcioniranjem može od Srbije dobiti priznanje".

'Prekinuti agresiju Srbije'

"Bez ovakvog pristupa, nemoguće je postići međusobno priznavanje, niti se može postići obostrano prihvatljiv sporazum", rekao je Haradinaj.

Prethodno je, reagirajući na poziv Europske unije da Priština povuče odluku o povećanju poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao kako će to biti učinjeno kada se "prekine agresija Srbije".

On je rekao da takva odluka nije bila neočekivana, prenose mediji u Prštini, podsjećajući kako je više puta upozoravao da prethodno uvedeni porez može biti samo povećan.

Na pitanje novinara o reakciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Haradinaj je odgovorio da je "Kosovo bilo dovoljno tolerantno".

'Srbija želi zamrznuti konfilkt'

"Čekali smo da EU zaustavi agresiju Srbije, ali se to nije dogodilo. Ni dijalog između dvije države ne bi se dogodio da nije bilo poštovanja Kosova prema Srbiji", kazao je Haradinaj.

Po njegovim riječima, "odluka o povećanju poreza je odluka suverenog Kosova, koja, ako agresija Srbije prestane i ako se bude poštovao energetski sporazum i još mnogo toga, može biti dovedena u normalu".

"Oni [Srbija] nas žele držati u zamrznutom konfliktu. Mi smo tolerirali mnoge stvari, u nadi da će međunarodna zajednica pronaći rješenje, ali mi ga ne vidimo", rekao je Haradinaj.

Prethodno je Vlada Kosova donijela odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

EU traži da se odluka odmah ukine

U obrazloženju odluke navodi se da se "Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Bruxellesu".

Obrazlažući odluku, Haradinaj je kazao da je odluka donesena radi zaštite građana Kosova, a Srbiju je optužio da se zalaže protiv normalizacije odnosa s Kosovom.

U međuvremenu su visoki dužnosnici EU-a pozvali Kosovo da odmah ukine spornu odluku, a srbijanske vlasti najavile protumjere.