Hasan Ružnić iz Hrvatske izručen pravosuđu BiH

Osumnjičeni Hasan Ružnić je danas u 12 sati predat Sudskoj policiji BiH na granici između BiH i Republike Hrvatske, nakon čega je transportovan u Sarajevo gdje će ga ispitati postupajući tužilac.

Osumnjičeni je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, lišen slobode na području Hrvatske 29. jula ove godine, nakon čega je izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi se istraga protiv navedenog osumnjičenog koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa Armije R BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

Na navedenom lokalitetu je strijeljano i ubijeno najmanje 40 žrtava srpske nacionalnosti, civila kao i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je lično učestvovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih.

Navedeni osumnjičeni je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu Atif Dudaković i dr., a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.