Havić: Za 15 dana samostalno ćemo vršiti testiranje na koronavirus

Testiranje
- Prema riječima direktora Havića tad bi, prema obećanjima dobavljača, trebala biti izvršena nadogradnja postojećeg aparata

BIHAĆ, 25. marta - Kantonalna bolnica Bihać još uvijek nije spremna da ispoštuje preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da se što više vrše testiranja na koronavirus.

Čeka se na nabavku  dijela aparature koji bi se nadogradio na postojeću i kontingent testova. Kantonalni štab Civilne zaštite za ove namjene izdvojit će 175.000 maraka, a dok se sve to ne realizuje uzorci uzeti od potencijalno oboljelih  slat će se u Klinički centar u Sarajevu .

Kako ističe direktor Kantonalne bolnice, Hajrudin Havić, dobavljači su dostavili obavijest da će oni taj aparat nadograditi za neki petnaestak dana, te dostaviti testove koji su odobreno kod njih.

To bi značilo da bi se uveliko mogle slijediti smjernice Svjetske zdravstvene organizacije koja pod parolom -Testirajte! Testirajte! Testirajte! – upozorava svijet kako se treba suočiti sa pandemijom.

Ako je suditi po brojkama u BiH – baš i ne poštujemo smjernice. Građani na terenu svakodnevno svjedoče da se testovi ne rade čak ni onima koji tvrde da su bili u kontaktu sa zaraženima ukoliko nemaju simptome, što je suprotno uputama svjetskih zdravstvenih autoriteta.