HEFTIČNJAK: Fikret srušio i vlastito gnijezdo

ratni zlocinac fikret
U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Ko je uhapšen sa Fikretom Abdićem: Troje suradnika će sa slobode svjedočiti protiv Babe

Ratni zločinac i aktuelni načelnik općine Velika Kladuša Fikret Abdić je uhapšen. Uz njega su Nezvanično saznajemo da su uz Fikreta Abdića uhapšeni i njegovi suradnici Sulejman Silić, Sanja Silić, koju zovu i općinska mama, te Selim Kajtezović i Hašim Grahović. Optužen je da je iz općinskog budžeta prao novac i sud mu je odredio jednomjesečni pritvor. Od heroja koji je uspostavio jedan od najvećih proizvodnih kombinata u bivšoj Jugoslaviji, čovjeka koji je dobio najveći broj glasova na prvim demokratskim izborima za Predsjedništvo BiH, pa preko izdajnika svog naroda i presuđenog ratnog zločinca, Fikret Abdić je srušio i vlastito gnijezdo – u Velikoj Kladuši, iz čije je sehare finansirao sebe saradnike i porodicu. Policija je u četvrtak tražila i drugu kćerku Fikreta Abdića, predsjednicu Laburističke stranke Elviru Abdić-Jelenović, koja se nalazi u inostranstvu. Manipulacija s njegovim nesretnim sljedbenicima kao i uzimanje javnog novca kao da se radi o njegovoj babovini zapečatit će Adbićevu sudbinu. Ovo je njegov kraj.  

Konaković pozitivan na koronavirus

Korona je još tu. Bosna i Hercegovina iz dana u dan bilježi sve veći broj oboljelih od Covida-19. Među zaraženima je i lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković. Nakon gostovanja kod Senada Hadžifejsovića iz samoizolacije, Konaković je već nagovijestio mogućnost da je zaražen, pošto je imao temperaturu, a i njegov stranački kolega Tarik Stambolić objavio da je pozitivan na koronavirus. Konaković je uz saopštenje na svom Facebook profilu, dodao da je kako on kaže, Covid još tu, te je poručio svojim pratiocima da se paze. Također postoji opasnost da je zaražen i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je boravio u Živinicama u društvu predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji je također pozitivan na koronavirus. Virus ne bira. Čuvajte se!

U Gradišci osvanuo mural s likom ratnog zločinca Ratka Mladića

U Bosanskoj Gradišci pojavio se mural s likom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. U medije je dospjela sramotna fotografija na kojoj se vide mladići koji nasmijani poziraju ispred murala sa podignuta tri prsta i uz zastavu Srbije. Ovakav sramotan čin je zasjenio lijepu gestu kada je prije desetak dana u istom ovom gradu osvanuo mural posvećen košarkaškoj legendi Kobeu Bryantu koji je stradao početkom ove godine. Nemoguće je zamisliti da neko oslika mural Adolfu Hitleru u Berlinu a da se pokraj njega sa uzdignutom rukom slikaju mladi Nijemci, jer bi bili žestoko novčano kažnjeni i strpani u zatvor. Zato je važno da OHR konačno nametne Zakon o zabrani negiranja genocida jer se samo tako ovoj stoci može stati ukraj.

Šepić: KCUS ne smije praviti diskriminaciju i mora biti jednako dostupan svima

Nezavisni blok se pokazao kao dosljedna stanka koja ima ideje i čija rješenja brinu o građanima širom zemlje. Nakon što je zbog pogoršanja sa stanjem širenja koronavirusa Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), donio odluke kojima se uvode ograničenja pri prijemu i pregledu pacijenata reagovao je NB i tražio da se ova diskriminirajuća odluka poništi.

„Kada je Kanton 10 (Livno) donio sličnu diskriminirajuću odluku o kretanju, s pravom smo se pobunili. I nije im prošlo. Sada kada KCUS to radi svima mimo Kantona Sarajevo, isto tako moramo svi podići svoj glas i reagovati” – izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka. NB je pokazao da nije sarajevocentrična stranka. I zato palac gore!

Lagumdžija: Ovo što su potpisali SDA i HDZ ne može se provesti, a ne mogu da vjerujem da oni to ne znaju

SDA i HDZ su napravili dil za Mostar. Jasno da su dvije trećine ovoga sporazuma nesprovodive. Prva trećina – izmjene Izbornog zakona da se izbori održe u Mostaru – je dobrodošla. Drugi dio dila oko Statuta je sam po sebi nelegitiman jer prejudicira rezultate izbora, odnosno da će SDA i HDZ imati dvotrećinsku većinu. Treći dio dogovora je tek sporan, oko „legitimnog političkog predstavljanja“, poznate HDZ-ove matrice kojom se želi trajno podijeliti država. „Sporazum o Mostaru je prevara, a prije svega zato što se uopće ne može provesti“, kazao je bivši ministar vanjskih poslova BiH i nekadašnji lider SDP Zlatko Lagumdžija. U Mostaru se decenijama znaju „dvije strane“, ali ako ovaj grad i naša zemlja u cijelosti želi prodisati vrijeme je za treću stranu, onu koja neće dijeliti Mostar i ona koja vjeruje da svaki građanin Bosne i Hercegovine ima jednaka prava.  

Džaferović: Neka SNSD zadrži migrante, neka glasaju za njih

Migranti ostaju gorući problem. Taj problem najviše pogađa Krajinu a politički se sve svađaju, ali opet preko leđa Unsko-sanskog kantona. Tako je na konstataciju Dušanke Majkić, delegatkinje u Domu naroda BiH, koja je rekla da Bošnjaci ne žele rješavanje migrantske krize, jer računaju na glasove migranata“, konačno nešto pametno rekao i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović: „Ne može to nikako proći, to je jedna glupa izjava koju je ona dala. Migrante koji idu migrantskom rutom i koji iz Evropske unije izlaze na zapadni Balkan, pa onda iz Srbije ulaze u BiH i idu rutom prema zapadnoj Evropi, sa čim SDA i Bošnjaci nemaju ništa, osim što imaju probleme, a područja gdje u većini živi srpski narod, SNSD-ove vlasti upućuju prema područjima gdje žive Bošnjaci. I onda optuživati nas, da mi hoćemo da mijenjamo sliku, pazite, pa evo neka ih zadrže tamo, pa neka glasaju za njih“.

U Srbiji do podne na izbore izašlo manje od petine birača

U Srbiji su odžavaju izbori. Doduše svi znaju da će opet pobijediti Aleksandar Vučić i njegova SNS. Ove izbore prati bojkot dobrog dijela opozicije i praktično nema nikakve neizvjesnosti. Na na glasanje je do podne izišlo 18,01 posto birača, saopćilo je Republičko izborno povjerenstvo (RIK), dok promatračka misija CRTA, prema podacima od 13 sati, navodi da je glasalo 22,9 posto birača. Najveći odziv birača je u Vojvodini (20,08 posto), slijede regije Šumadije i zapadne Srbije (18,58 posto), te južne i istočne Srbije (17,25 posto), dok je najmanja izlaznost na području Beograda - 14,65 posto, službeni su podaci državnog povjerenstva.