HEFTIČNJAK: Kako je pao Asim Kamber

Jjjp

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. 

Hapšenje Asima Kambera je dobar znak za demokratizaciju izbornog procesa u BiH

Trebalo je proći dosta vremena od kako je preselio general Mehmed Alagić, dosta laži, zloupotreba, podmetanja, izbornih prevara i krađi kako u stranci tako i na svim razinama, pa da mrva pravde pokuca na vrata Asima Kambera. Pripadnici SIPA-e su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbu Suda BiH, uhapsili Asima Kambera, SDA-ovog zastupnika u Parlamentu FBiH, te njegovu desnu i lijevu ruku Fazira Vukalića i Mirelu Husić. Patila je Sana, patila je Krajina, pod njegovim zulumom, a klandidat šest opozicionih stranaka za načelnika Sanskog Mosta, aktuelni ministar privrede u USK, Nijaz Kadirić (NB), kaže: „Hapšenje je dobra poruka svima koji kradu na izborima. Isto tako pokazuje kako funkcionira SDA, u kojoj je na prostoru USK Kamber vedrio i oblačio. Mi u Sanskom Mostu godinama javno ukazujemo na izborne prevare i evo dočekali smo da Tužilaštvo BiH zaista otvori jedan ozbiljan proces. Ovo je i još jedan od dokaza koliko je potrebno mijenjati izborno zakonodavstvo, posebno u onom tehničkom smislu, da se uvede elektronsko glasanje, a kako bi imali što transparentniji proces. Isto tako, ovo je snažna poruka građanima Sanskog Mosta, da postoji pravna država, da su moguće promjene i da se može zadržati naša omladina“.

 

Kako su Krajišnici spasili Travnik i oslobodili Vlašić!

Dok se Kamber skrio u mišiju rupu iz koje ne smije komunicirati niti putem društvenih mreža, čekajući sudski epilog za svoje hakove, javnost i Krajina se sve više sjeća na svog legendarnog generala Mehmeda Alagića. Rahmetli Alagić je često isticao da je svaki napad na 5. korpus ujedno i napad na 7.korpus. Ovih dana sjećamo se 1995. i obilježavamo oslobodilačke akcije 17. Viteške, 705. Slavne i 727. Slavne brigade. ARMIJA RBiH je stasala u vojnu silu zavidnog ranga i tada je već bilo spremno da se odgovori na četničke napade. U vrlo teškim meterološkim uslovima, uz sniježne oluje, ali i uz strašan motiv za borbu kod boraca, oslobođen je Vlašić. Komandant Alagić je govorio: „Kada uzmemo Vlašić, to će biti prekretnica oslobodilačke borbe u BiH“. I bilo je tako. Rahmet duši našem velikom ratniku i generalu. 

Prikrivanje masovnih grobnica: MC Srebrenica traži istragu o krivičnoj odgovornosti Radovana Viškovića

Ove sedmice na površinu je isplivalo zapanjujuće svjedočenje zaštićenog svjedoka iz 2017. godine koji tvrdi da je premijer Radovan Višković učestvovao u sakrivanju i prebacivanju kostiju iz masovnih grobnica ubijenih u genocidu. Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti Radovana Viškovića, premijera entiteta RS, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu 'Josipović i drugi' naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice."Ukoliko se ovo svjedočenje pokaže autentičnim, istražni organi bi odmah trebali djelovati, a Radovan Višković bi mogao ostati premijerom samo u nekom nacističkom i fašističkom društvu. 

Ko se sve kandidirao da upravlja Cazinom naredne četiri godine?

Idu lokalni izbori. Kad je u pitanju grad Cazin, ove godine je skoro duplo više političkih stranaka kandidiralo (2016. ih je bilo 10, a ove godine ih je 19 političkih subjekata koji su kandidirali za Gradsko vijeće Cazin). Trenutno traje bitka za biračke odbore. Zato je toliki broj stranaka i prijavljen. Krađa ponovo u najavi. Valjda će nekom biti opomena Asim Kamber i njegova trenutna pozicija i status. Od 19 političkih subjekata koji se takmiče ove godine u Cazinu, pored tradicionalnih stranaka, građani Cazina će moći birati i neke od novih političkih stranaka koje se na lokalnim izborima pojavljuju prvi put. Tu su Platforma za progres i stranka čiji je lider Senad Šepić, Cazinjanin, Nezavisni blok, stranka koja se posebno pokazala odgovornom i uspješnom za podršku građanima u BiH i dijaspori tokom pandemije i koja bilježi značajan rast podrške pred nadolazeće izbore. Za gradonačelnika, najveće šanse za ponovni reizbor ima Nermin Ogrešević. 

Komšić i Džaferović glasali da BiH prizna Kosovo, Dodik očekivano bio protiv

U Predsjedništvu BiH nikada nije dosadno. Presipanje iz šupljeg u prazno postala je praksa za svako ozbiljno pitanje. Kad Dodik uspe u šuplju čašu, Komšić i Džaferović nadospu. Da čaša bude stalno prazna. Tako su ove sedmice javnost zabavili pitanjem priznanja Kosova. I ide teatar. Preglasaju Dodika u Predsjedništvu. On sazove Skupštinu RS-a. Oni proglase nacionalni vitalni interes. I sve padne. Komšić ponovo ima adut da priča o svom patriotizmu i borbi za „Bosnu“, a Dodik, opet, može početi sa „srbovanjem“. A Šefika ionako niko ništa ne pita. On je tu da pričuva fotelju u pPredsjedništvu dok mu se ne vrati šef Bakir. 

"Otišao je ratni zločinac, ali su ostale posljedice njegovog zločina"

Otišao je još jedan ratni zločinac, ali su ostale posljedice njegovog zločina, kao i sljedbenici ideje u ime koje su počinjeni teški ratni zločini u Bosni i Hercegovini uključujući i genocid nad Bošnjacima muslimanima sigurne zone UN Srebrenica kojeg su počinili pripadnici vojske i dijelova policije bosanskih Srba. Presuđeni ratni zločinac predstavljao je ideologiju koja je imala za cilj okupaciju dijelova Bosne i Hercegovine, te etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata na tom prostoru, te pripajanje Velikoj Srbiji. Svi svjetski mediji u prvi plan stavljaju njegovu nečasnu ulogu u ratu i presudu kojoj je označen kao ratni zločinac. Vlasti u RS-u niti veliki dio javnosti ne suočavaju se sa činjenicama iz prošlosti što opteraćava odnose u našoj zemlji i ne daje nikakvu šansu za bolju budućnost sljedećih generacija.    

Nakon 20 godina Rasim Ljajić neće biti ministar

Ko bi rek'o čuda da se dese – Rasim Ljajić neće biti ministar u narednoj vladi Srbije, nakon 20 godina. Ljajić je izjavio: – Iskren da budem, postoji više razloga, a dva su ključna. Prvi je činjenica koju ste spomenuli, da sam još pre dvije godine to najavio i nekoliko puta poslije to ponovio. Kakav bi moj kredibilitet bio da to sad sve pogazim i kažem: "Puj pike, ne važi". Ko bi meni onda više išta vjerovao. Dušebrižnici su čak izbrojali i broj dana koji sam proveo u Vladi. A ja sam jedan od rijetkih ministara koji je izašao iz Vlade a da nije otjeran, koji se odrekao ministarskog mjesta bez ikakve afere, i napustio poziciju uprkos nikad boljim rezultatima koje smo ostvarili na posljednjim izborima, posebno u Sandžaku. Neka te, Rasime. Dosta je bilo. A sad – adio...