Ko se sve kandidirao da upravlja Cazinom naredne četiri godine?

dzamija
Lokalni izbori ove godine u BiH su zakazani za 15. novembar i ukoliko ih ponovo ne pomjere, građani u BiH će moći birati nekoga od 30 789 kandidata za općinska/ gradska vijeća ili jednog od 425 kandidata za načelnika/ gradonačelnika.

 

 

Kao i ranije, jako je mali broj žena, svega njih 6 posto, a skoro 94 posto kandidiranih za načelnika/ gradonačelnika su muškarci.

Kad je u pitanju grad Cazin, ove godine je skoro duplo više političkih stranaka kandidiralo (2016. ih je bilo 10, a ove godine ih je 19 političkih subjekata koji su kandidirali za gradsko vijeće Cazin.)

Ono što posebno ‘bode’ u oči, čak i običnom građaninu Cazina jeste činjenica da je čak 7 od ovih 19 političkih subjekata kandidiralo samo 1 osobu na listu i da su to političke stranke koje niti postoje niti imaju ikakve veze sa Cazinom, potrebama i interesima građana Cazina.

Jedino što povezuje neke od ovih stranaka koje su ‘prijavile listu za gradsko vijeće Cazin’ je bliskost sa vladajućom strankom i gradonačelnikom Ogreševićem, koji se nedavno sastao sa kolegom Hadžibajrićem, načelnikom općine Stari Grad Sarajevo, pa se ove godine na izborima u Cazinu pojavili sa jednim kandidatom i Savez za Stari Grad, ali i NBL koju predvodi upravo načelnik Hadžibajrić.!?

Zauzvrat, stranka koju predvodi gradonačelnik Ogrešević, A-sda se ‘prijavila sa jednim kandidatom za općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo’.

Osim ove, tu su još i potpuno nepoznate Lijevo krilo, Krug, Rebalans, ali i PDA, stranka Mirsada Kukića iz Banovića koji također ima bliske kontakte sa vladajućom strankom u Cazinu. Očito je svima, ove stranke služe samo da bi njihovi lokalni saveznici preko njih ‘poklopili’ biračke odbore i tako uticali i ‘kanalisali’, a često i prekrajali volju ljudi na izborima.

Neki dan su privođenja i hapšenja u Sankom Mostu pokrenuli nadu, da će se izborne zloupotrebe spriječiti nadalje, ali je još uvijek sistem podložan ovakvim zloupotrebama, protiv kojih se javnost i odgovorni političari moraju izboriti.

Od 19 političkih subjekata koji se takmiče ove godine u Cazinu, pored tradicionalnih stranaka, građani Cazina će moći birati i neke od novih političkih stranaka koje se na lokalnim izborima pojavljuju prvi put. Tu su Platforma za progres i stranka čiji je lider Senad Šepić, Cazinjanin, Nezavisni blok, stranka koja se posebno pokazala odgovornom i uspješnom za podršku građanima u BiH i dijaspori tokom pandemije i koja bilježi značajan rast podrške pred nadolazeće izbore.

Kad su u pitanju kandidati za gradonačelnika u Cazinu, 4 kandidata su: Ekrem Prošić, Mirsad Alićajić, Husein Redžić i aktuelni gradonačelnik Nermin Ogrešević, koji, u ovakvoj konkurenciji i sudeći prema onome kako su na pomenute kandidature reagirali građani Cazina, ne treba posebno brinuti za novi mandat na čelu grada Cazina.

Međutim, kampanja je tek pred nama i biće zanimljivo pratiti kako će se sve odvijati i čime će se sve služiti i vlast i opozicija da upravljaju ovim lijepim krajiškim gradom naredne četiri godine.