HEFTIČNJAK: Legende ne umiru same

kobe
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Kobe Bryant: Uživaj u životu

Ovu sedmica je obilježila velika tragedija, jedan od najvećih košarkaša u povijesti, Kobe Brayant poginuo je u helikopterskoj nesreći. Sa još sedam putnika, stradala je i Brayantova kćerka Gianna. Obrnuto kao u pjesmi grupe ''Posljednja igra leptira'', za razliku od jelena, legende ne umiru same, nažalost u slučaju legendarnog Kobea. O njegovoj igračkoj karijeri ispisani su kilometri tekstova, oglasio se bivši predsjednik Obama kao i aktuelni Trump, a ono što je ljude posebno dojmilo nakon njegove pogibije jesu njegove riječi koje su bile inspiracija mnogima. Jedan od najvećih sportista ikad u jednom svom nastupu u medijima je inspirisao mnoge riječima: "Uživajte u životu. Prekratak je da biste bili loše volje ili da biste se loše osjećali. Ne smijete odustati, morate nositi osmijeh na licu i ići korak po korak naprijed"... Otišao je veliki Kobe. Sa svojim anđelom, kćerkom Giannom. U legendu. Za sva vremena.

Pala Vlada Kantona Sarajevo

Uprkos izrazitoj podršci u javnosti, pala je Vlada Kantona Sarajevo. Nova većina koju čine SDA, SBB i DF, sa rukom Harisa Plehe iz BOSS-a i vječnog preletačevića Fahrudina Pecikoze, sa 18 glasova "za" smijenila je Vladu Edina Forte. Izlaganja ministara i poslanika su bila emotivna. Bilo je čak i suza. Javnost je ogorčena što je Željko Komšić učestvovao u rušenju vlade u kojoj nije bilo SDA, i tako uveo u vlast najodgovorniju stranku za loše stanje kako u Kantonu Sarajevo, tako i u čitavoj državi. Željko je izdao sve za što se zalagao. Isto je učinio i Fahrudin Radončić, ali to se od njega i očekivalo. Posebno se građanima gadi i činjenica da nova vlast ovisi o rukama dvojice poslanika koji će skupo naplatiti svoje rukice – Pleho i Pecikoza – predstavljaju one tipove političara koji su ovu profesiju ogadili ljudima. E moj Željko, zeznuo si ovoga puta one koji su u tebe najviše vjerovali. Teško ćeš više dobiti šansu da ih prevariš.

Koronavirus na pragu BiH

 

Panika zbog wuhanskog koronavirusa traje. Svijet je opasnosti da pandemija ne ugrozi veliki broj stanovnika. Mediji informišu o svakom novom slučaju u Evropi i svijetu, a Kina bilježi rapidan broj oboljelih koji se već broji u hiljadama. Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa, od kojeg je do ovog trena već bila umrla najmanje 41 osoba, po svemu sudeći je pijaca u gradu Wuhanu. Velika je uznemirenost i u BiH. Prvo je informacija da su turisti iz Kine koji su posjetili Plitvička jezera i Dubrovnik, došli u Neum pa potom u Sarajevo sve digla na noge, a potom je stigla vijest da se i u našem susjedstvu pojavio virus. Naime, u osječkoj bolnici nalazi se muškarac koji je u izolaciji zbog sumnje da je zaražen koronavirusom. Navodno je prvi nalaz na koronavirus bio pozitivan. Drugi test je bio negativan pa se sada čekaju rezultati još jednog, dodatnog testiranja da bi ljekari sa sigurnošću znali radi li se o koronavirusu ili ne. Kako god, ne sluti na dobro. Pogotovo ako znamo koliko je naš zdravstveni sistem loš i nespreman za ove velike nevolje poput koronavirusa. Sve više zemalja dovlači posebnim letovima svoje državljane iz Kine, te veliki broj donosi odluku o zabrani ulaska svima koji su boravili u Kini.

Dodik: Nisam mogao ukinuti MAP, a volio bih da jesam

Ne prestaje ni trakavica oko Akcionog nacionalnog plana (ANP). Dodik tvrdi jedno. Komšić drugo. A Bakir I. treće. Jasno je da postoji Program reformi koji održava saradnju s NATO-om. Na službenoj stranici NATO-a stoji da je BiH u MAP-u. No, svima je jasno da konačnog članstva nema niti će ga biti dok se to ne verificira u Predsjedništvu BiH i Parlamentu. Zasada, to trenutno izgleda kao nemoguća misija. Ali mijenjao je Dodik i ranije stavove. Posebno kada se radi o njegovoj koži…

Ambasada SAD o dešavanjima u Srebrenici: To je odgovornost svih nas

Sramotne scene zabilježene su u ponedjeljak tokom proslave krsne slave Svetog Save u osnovnoj školi u Srebrenici. Tokom proslave, u učionici pravoslavne vjeronauke, učenici su se sa četničkim obilježjima "pohvalili" na društvenim mrežama. Savjet roditelja bošnjačke djece razmatrao je provokacije koje su se dogodile. Predsjednik Savjeta bošnjačkih roditelja Mirnes Zahirović, kaže da su roditelji odlučili sutra ispred školske zgrade organizirati jednosatni protest i Savjetu škole uputiti zahtjeve s rokom ispunjenja od sedam dana. - Tražimo da se u Prvoj osnovnoj školi formira novi Savjet roditelja u kojem bi Bošnjaci bili zastupljeni po broju bošnjačke djece. Mi ne osuđujemo djecu, koja su se slikala s četničkom ikonografijom, niti osuđujemo njihove roditelje. Sigurni smo da su djeca izmanipulisana. S ciljem stvaranja mira i tolerancije, grupa bošnjačkih roditelja obavit će razgovor s roditeljima devetero srpske djece, koja su izazvala nemir i zastrašivanje među Bošnjacima i njihovom djecom – kazao je Zahirović. O ovom incidentu se oglasila i Američka ambasada u BiH.

Field: I nakon izlaska iz EU, Britanija će nastaviti podržavati BiH

Velika Britanija je u petak u 23 sata po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom) napustila Evropsku uniju, u najbitnijoj promjeni državnog kursa od gubitka svog carstva, nanoseći veliki udarac 70-godišnjim naporima da se iskuje evropsko jedinstvo na ruševinama dva svjetska rata. Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field izrazio je uvjerenje da Velika Britanija, nakon izlaska iz Evropske unije, može održati aktivnu ulogu u pokretanju reformskih procesa u BiH. On je istakao da podrška uvijek treba da bude praktična, precizirajući da misli na poboljšanje javnih usluga, što uključuje obrazovanje, javni saobraćaj, kao i poboljšanje poslovnog okruženja, te jačanje vladavine prava. On je ponovio da Velika Britanija, koja napušta EU, poštuje izbor ljudi u Bosni i Hercegovini koji su se odlučili za Uniju i da će uvijek biti čvrst prijatelj BiH.