HEFTIČNJAK: SDA-ova čestitka za Dan nezavisnosti

Snimak efendic
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Tužilaštvo KS provjerava navode u vezi snimka kojeg je objavio Efendić

Bosna i Hercegovina nije mogla dobiti iskreniju čestitku za Dan nezavisnosti BiH od one koju joj je poslala SDA putem audiosnimka kojeg je javnosti predočio Semir Efendić. Ova čestitka na najbolji mogući način opisuje način vladavine Bakira I., njegove hanume, odanih poltrona (kako sami sebe vole zvati) i stranačke mreže usredotočene na korpuciju i kriminal, a sve uvijeno u plašt verbalnog pozivanja na religiju i patriotizam. Maske su davno pale. Sve što Dodik i Čović manje-više otvoreno rade na razvaljivanju ove države, Bakir i njegovi poltroni iznutra izjedaju institucije i podrivaju opstanak i budućnost Bosne i Hercegovine. Neće Bakir smijeniti Asima, ili hoće, ali to više nije ni bitno, jer Izetbegović junior stoji kao glava čitavog sistema. Tako je bilo na dva posljednja kongresa SDA, kada su redom pokradeni Šepić, Efendić i svi drugi perspektivni kadrovi. Tako je bilo, tako je i ostalo. Da postoji pravna država, ovi akteri bi trebali biti u zatvoru a ne u prilici da odlučuju o našim sudbinama. Doduše, prava promjena bi i bila da Bakir smijeni sam sebe. Teško. Njega bi jedino mogla smijeniti njegova supruga Sebija. Izetbegović umjesto Izetbegovića. Opet. I tako u krug dok svi van njihove halke ne isele u Njemačku. 

U prisustvu policije: Iznose se stvari iz crkve koja je izgrađena u dvorištu nane Fate Orlović

Dok se esdeaovci brinu gdje će uposliti sve svoje poltrone i uhljebe, institucije Bosne i Hercegovine nisu bile u mogućnosti više od dvije decenije da izmjeste nelegalno sagrađenu pravoslavnu crkvu iz dvoriša nane Fate Orlović. Trebale su se uključiti međunarodne sudske instance da osiguraju pravdu i tek nakon presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, počelo se sa uklanjanjem crkve. Preciznije, ove sedmice su se iz crkve u Konjević Polju, uz policijsko osiguranje, počele iznositi stvari. Počelo je pražnjenje ovog objekta kako bi se moglo izvršiti njegovo izmještanje na drugu lokaciju. Podsjećamo, sud je 1. oktobra je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju. Krajnji rok za izvršenje presude je 1. april. Tokom višegodišnje pravne bitke koju je nana Fata vodila, donešeno je niz sudskih odluka u njenu korist, koje vlasti manjeg bh. entiteta nisu ispoštovale. Za razliku od naših političara, nana Fata je prava heriona i zaslužuje svako poštovanje.

Ukopan akademik Muhamed Filipović: Neka mu je laka zemlja bosanska

U ovoj hefti na bolji svijet je preselio akademik Muhamed Filipović, intelektualni velikan koji je iza sebe ostavio veliko djelo. Umro je u 91. godini uoči velikog državnog praznika, Dana nezavisnosti. Akademik Muhamed Filipović ukopan je na gradskom groblju Bare, a dženazu mu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Veliki broj građana, pripadnika akademske zajednice, političara i drugih okupilo se da oda posljednju počast jednom od najznačajnijih bosanskohercegovačkih intelektualaca. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktorirao 1960. godine. Bio je član Akademije nauka BiH i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike. Akademik Filipović i njegovo djelo bili su usmjereni na Bosnu i Hercegovinu kao ideju, onu koja će omogućiti prosperitetan život svim narodima i građanima. Hvala mu i lahka mu zemlja bosanska.

Doktor Baljić: Ne kupujte previše ulje, šećer i brašno, hurmašica ne djeluje na koronavirus

Frka oko Koronavirusa ne jenjava. Kupovine zaliha hrane, vode, brojne dezinformacije, špekulacije obilježili su protekle dane. Dok ljekari i stručnjaci apeliraju da se ne širi panika, narod izgleda vjeruje samo sebi, pa se masovno kupuju brašno, ulje, riža, tjestenina, konzerve... Kako nadležni obaviještavaju u Bosni i Hercegovini još nema evidentiranog koronavirusa, ali da će ga sigurno biti. Posebno se koronavirus nastavio širiti Evropom i Južnom Korejom. U Italiji vlada panika. Umrlo je dosta pacijenata. U susjednoj Hrvatskoj također broj zaraženih raste. U Bosni i Hercegovini se više nadamo da smo otporni nego da vjerujemo u zdravstveni sistem koji je u rukama prve bošnjačke hanume, a kojoj su prioritet posljednjih godina bili – tjeranje najboljih ljekara i šparanje na ušrb pacijenata.

Kurti od 15. marta ukida takse na sirovine iz BiH i Srbije

Kosovski premijer Albin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz BiH i Srbije. Kurti je prilikom obraćanja na vanrednoj konferenciji u Prištini rekao da je ukidanje takse na uvoz sirovina "znak dobre volje naše strane za rješavanje problema i odnosa", te je pozvao Beograd da prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova. "Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka", naveo je Kurti. "Ukoliko srpska strana pokaže dobru volju, od 1. aprila ukinut ćemo sve takse na period od 90 dana", rekao je Kurti i od Evropske unije zatražio viznu liberalizaciju. Ovo je vrlo važno za privredu Bosne i Hercegovine jer je Kosovo jedna od rijetkih država za kojom imamo pozitivan odnos uvoza i izvoza. Kurti kao novi premijer Kosova više puta je afirmativno govorio o Bosni i Hercegovini i razumijevanju odnosa unutar naše zemlje. 

Višća golom u 118. minuti odveo Istanbul u osminu finala

Heroj Turske je Edin Višća. Sjajni fudbaler donio je pobjedu svom klubu Basaksehir. Turski klub je ostvario pomalo neočekivan uspjeh izbacivši slavni Sporting iz Lisabona u 16-tini finala Lige Evrope. Turski tim je u revanš na Fatih Terim stadionu zabilježio pobjedu 4:1 i tako anulirao poraz iz Lisabona iz prve utakmice 1:3. Najzaslužniji za trijumf ekipe iz Istanbula je bh. reprezentativac Edin Višća. On je u 92. minuti, pri rezultatu 2:1, postigao treći gol za svoj tim i izborio proidužetak. Tri minuta prije kraja drugog produžetka, Višća je iskoristio jedanesterac i pogodio za konačnih 4:1. Bravo, Edine! Dobar znak za selektora Duška Bajevića pred baraž.