Helikopter FUP-a iz Velike Kladuše transportirao muškarca u Sarajevo zbog transplantacije bubrega (FOTO)

transport
06.05.2023. godine u 06.00h izvršen je hitni transport pacijenta iz Velike Kladuše u Sarajevo. U pitanju je Beganović Zaim – Begi, a za transport je korišten helikopter Federalne uprave policije.

 

Svu akciju je pokrenuo službenik Hitne medicinske pomoći Velid Omeragić.

Zaim Beganović, koji je dugogodišnji hemodijalizni pacijent i na listi za transplantaciju bubrega, iz KCU Sarajevo oko 01.00 sat dobija poziv da bi mogao na program za transplantaciju bubrega sa kadaveričnog pacijenta odmah ujutro, ali ako može doći u Sarajevo do 07.00 sati, navodi Dom Zdravlja Velika Kladuša.

Pošto prijevoz sanitetskim kombijem, u tako kratkom vrijemenu (uz pripremu, sigurnost i sve ostalo), ne bi bio moguć, kolega Omeragić kontaktira FUP, dobija dežurnog operativnog policajca, te mu objasnio situaciju. Isti se odmah dao u posao, kontaktirao svoje nadređene, zatim KCUS, Kantonalnu bolnicu Bihać i nakon potvrde da se radi o teškom pacijentu, vrlo brzo su shvatili ozbiljnost situacije, kreće helikopter iz Sarajeva ka Velikoj Kladuši.

Cijelu noć je bila borba sa vremenom, zbog procedure odobrenja i ostalog ali uz trud mnogih, ova “akcija” se uspješno završila.

Zahvaljujemo se Federalnoj upravi policije na angažovanju policijskog helikoptera, posadi koju su činili pilot i ljekar, ali zahvale idu i kolegama iz smjene HMP, doktorici Aidi Dedić, med. tehničaru Edinu Delanoviću, vozaču Jasminu Ferkiću koji su omogućili transport pacijenta od kuće do gradskog stadiona (sletno mjesto), te pripadnicima PS Velika Kladuša i vatrogasnoj jedinici Velika Kladuša koji su obezbjedili sletno mjesto, dodaje na kraju objave Dom zdravlja Velika Kladuša.