Hemijski otpad u blizini mjesta gdje se školuju državni policajci

Radi se o materijalu koji nije adekvatno zbrinut i zaštićen, kaže Solak

U neposrednoj blizini Državne agencije za školovanje policijskih kadeta u Mostaru, u kompleksu nekadašnje kasarne JNA, sadašnje „Stanislav Baja Kraljević“, kako saznajemo, nedavno je pronađen hemijski otpad!

Stigao dopis

Kako nam je jučer potvrđeno, taj otpad u bačvama, kanisterima, kartonskim kutijama i staklenim ampulama otkriven je tokom potrage za minsko-eksplozivnim sredstvima u jednoj nekorištenoj i devastiranoj prostoriji u starom dijelu kasarne nedaleko od Agencije.

Nakon dojave o „sumnjivom“ pronalasku koncem oktobra lokaciju su pregledali pripadnici Uprave civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Odmah je, rečeno nam je, zatražena reakcija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a o svemu su obaviješteni i zavodi za javno zdravstvo Kantona i Federacije te državna ministarstva sigurnosti i odbrane.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, potvrdio nam je da su dobili dopis kojim je zatraženo od njih utvrđivanje postojanja minsko-eksplozivnih sredstava, a nakon pregleda su odmah uputili svoj tim za hemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu zaštitu (HBRN tim).

Tempirana bomba

I oni su o svemu obavijestili nadležne instance jer FUCZ ne raspolaže kapacitetima za zbrinjavanje takvog otpada koji, prema svemu sudeći, predstavlja tempiranu bombu i zbog kojeg situacija graniči s incidentnom.

Promocija kadeta

Pretpostavlja se da je ov aj otpad detektiran sto metara od Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar, kako joj je puni naziv. U Agenciji će uskoro biti održana promocija 15 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).