Heroj iz Bosne spasio živote u pucnjavi u bolnici u Chicagu

Ležeći na stomaku, na udaljenosti od oko 65 metara, član tima čikaške policije SWAT je ispalio nekoliko metaka iz puške, te time okončao pucnjavu u bolnici Mercy koja je šokirala grad u novembru.

Oficir Elvis Turčinović, porijeklom iz BiH, je bio nagrađen zbog svoje hrabrosti zajedno sa još nekoliko policajaca koji su tog dana žurili prema pucnjavi.

"Unutra je bilo haotično", rekao je Turčinović za Chicago Suntimes. “Dođete u situaciju bez plana i pokušate da napravite plan. . . . Ne znam kako da to objasnim, samo improvizujete u pokretu. ”

“Kao policajcu i ljudskom biću, dobar je osjećaj kad možeš nekome pomoći, pogotovo nekome ranjivom, kao što je bilo toga dana”, rekao je Turčinović koji je već 13 godina veteran policije.

Turčinović je pucao na napadača iz ležećeg položaja sa oko 65 metara niz hodnik, navodi policijski izvor.

Policajac Bernardo Quijano pokušao je povući ranjenog doktora na sigurno iza policijskog auta kada je osjetio da su "dva udarca" pogodila njegov desni bok - metak koji je prošao kroz futrolu i stavljen u njegov pištolj. Bio je nepovrijeđen.

"Učinili smo najbolje što smo mogli tog dana, bez obzira na ishod", rekao je Quijano.
 
U pucnjavi su ubijeni policajci iz Chicaga, Samuel Jimenez, doktorica hitne pomoći Tamara O'Neal i doktorica Dayna Less.
 
"Policajac Jimenez je istinski heroj, ne zato što je izgubio život, već zato što je sa 18 mjeseci na poslu radio tačno ono za šta je bio obučen da radi bez ikakvog oklijevanja", rekao je poručnik Jacob Alderden, koji je požurio u bolnicu sa Jimenezom.
 
Quijano, Alderden i Turčinović dobili su nagradu Memorijalne fondacije čikaške policije tokom ceremonije u Saveznoj kreditnoj uniji Čikaške patrole.
 
Ubica iz bolnice Mercy Juan Lopez je ubio O'Neala i njegovu bivšu zaručnicu ispred bolnice prije nego što se povukao unutra, gdje je nastavio pucati.

Nakon što ga je Turčinović ranio, Lopez se upucao.