Heftičnjak: Herr Schmidt u službi hrvatske politike

heft158

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Oštre poruke Schmidtu iz Njemačke: Ne cementiraj etničke podjele, previše je toga na kocki!

Ono što Christian Schmidt ima namjeru nametnuti izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH jasna je podvala Hrvatske, njene pozicije i moći koju ima u Evropskoj uniji. To što je Visoki predstavnik u službi Zagreba jeste problem, ali još je veći problem što ta njegova služba ima za cilj legalizirati aparthejd, ali i dati u ruke apsolutnu moć blokade onima koji podržavaju čak i notornog Vladimira Putina. HDZ BiH ni milimetra nije odstupio od politike Franje Tuđmana i Herceg-Bosne, a ta je politika presuđena na Međunarodnom sudu u Haagu kao udruženi zločinački poduhvat. Legalizacija tih Tuđmanovih ciljeva bila bi katastrofa za civilizirani svijet, ali bi udaljila Bosnu i Hercegovinu od modernog društva. Ako Christian Schmidt odluči da nagradi one koji su za podjelu države, bitka za Bosnu i Hercegovinu će biti još teža, a uspostava vladavine prava i funkcionalna država bit će zadatak tek za neke nove generacije. Daljnja etnička podjela zemlje bi bila prava katastrofa, a novi etnički zidovi bi bilo prijetnja ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za Evropu kao ideju. Snažan otpor te protesti se s pravom najavljuju u Sarajevu, a Bosna i Hercegovina sigurno neće šaptom pasti. Hrvatskoj bi bilo bolje da se bavi sobom i suoči sa presudama i zločinima koje je počinila u našoj državi. A Schmidt će ionako biti jedan epizodista. Jer ova zemlja će opstati.

 

Hadžikadić, Arifagić, Šepić, Arapović… Koalicija Država objavljuje imena svojih kandidata na listama

Stranke objavljuju svoje liste kandidata za izbore. Ima tu zanimljivih listi, ljudi. Biće velika borba, od Predsjedništva BiH do kantonalnih skupština. Najveća borba će u medijima i javnosti biti između Bakira Izetbegovića, Mirsada Hadžikadića i Denisa Bećirovića. Hadžikadić je kandidat Koalicije Država koja je jedina široka formalna koalicija, uspostavljena pola godine prije raspisivanja izbora, koja ima zajedničke kandidate i kandidatske liste na svim nivoima, u oba entiteta, a čini je šest političkih stranaka: Platforma za progres, Nezavisni blok, Zeleni BiH, Posavska stranka, Savez demokratskih snaga i Napredna demokratska stranka. Koalicija Država je jedina istinska opozicija i alternativa vladajućim strankama na različitim nivoima vlasti, bez mnogo različitosti u načinu vladanja. Država ima i kandidata za predsjednika entiteta RS, Jusufa Arifagića, uspješnog privrednika i povratnika u Kozarac. Kandidatske liste koalicije Država predstavljaju potpuno osvježenje, jer za razliku od drugih listi, preko 80% kandidata su potpuno nova lica, obrazovana, sposobna i ostvarena u drugim poljima izvan politike, a većina dolazi iz realnog sektora. Od ukupno 29 listi, žene su nosioci na njih 10, odnosno svaku treću listu nose žene, a učešće mladih je iznad prosjeka, čime se drugi subjekti ne mogu pohvaliti. Zasigurno je ova koalicija osvježenje na našoj političkoj sceni.

 

CIK: SDA kažnjena sa 1.000 KM zbog plaćenog političkog oglašavanja

A SDA nastavlja raditi ono što najbolje zna – krade, manipulira i koristi javne resurse za svoje stranačke interese. Zbog plaćanja kampanje da čitaoci portala Klix glasaju za Bakira Izetbegovića u anketi, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je kaznila SDA sa 1.000 KM. U odluci je CIK naveo da kažnjava zbog plaćenog političkog oglašavanja prije službenog početka izborne kampanje i zbog toga što je vršila javnu promociju putem BH Telecoma. CIK BiH je odluku donio nakon provjere navoda iz prijave koju je podnio SDPBiH.

- SDP je podnio prijavu da je SDA vršila javnu promociju, plaćeno javno oglašavanje putem telekom operatera BH Telecom, poslala SMS poruke u kojim se traže od birača na u anketi portala Klix glasaju za Bakira Izetbegovića. Utvrđeno je da je SDA platila sms poruke i poslala ih prema više hiljada birača – rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a. Prilikom donošenja odluke navedeno je i da je zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija. Dobra odluka CIK-a. Ali hiljadu KM za SDA je kikiriki, tako da nema sumnje da će oni i dalje raditi ono što najbolje znaju – da koriste javne resurse u svoje stranačke svrhe. Za njih je odavno stranka ispred države.

 

Željko Komšić se veselio uz "Lijepu hanumu" pa častio muzičare

Željko Komšić je hrabar čovjek, nema sumnje. Ali hrabrost ne isključuje populizam. Komšić je sklon tome, još otkada je ''udarao po prstima'' Vojislava Koštunicu, pa sve do ovih pokušaja da on odbrani muslimane od aparthejda Christiana Schmidta. Zna dobro Komšić da tako dobija glasove, prvenstveno Bošnjaka. I to je sve legitimno. Problem sa Komšićem je rezultat njegove vladavine. Već je 12 godina u Predsjedništvu, a Bosna i Hercegovina nije napravila nijedan ozbiljan pomak naprijed. U nedostatku bilo kakvih rezultata, Komšiću ostaje populizam i retorika. Ponekad i ovi narodni izleti, poput onoga u Bosanskom Petrovcu kada je plaćao muzičare koji izvode "Lijepu hanumu". Ima Željko Komšić "kafanskog bontona" s obzirom na to da je "kićenje harmonike" na veselju jedan od osnovnih načina afirmacije rada tih umjetnika, kako su to mediji prenijeli, ali njegov populizam je znatno veći od njegovih rezultata rada u Predsjedništvu. OK je kititi harmonike, ali haj daj popis onoga šta si uradio za 12 godina stolovanja u Predsjedništvu BiH. Kao najveći domet mogao bi se navesti – homogenizacija bh. Hrvata oko HDZ-a. E tu je taj problem. 

 

Porodice žrtava zločina u Prijedoru: Tek nakon 30 godina pronalazimo kosti naših najmilijih

Šesnaest prijedorskih porodica, rodbina i prijatelji su nakon 30 godina od ubistva, dostojno klanjalo dženazu žrtvama četničkih zločina u Prijedoru. U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora vlada muk. Porodice, izmorene, od 30-godišnjeg traganja za tijelima svojih najmilijih oplakuju zelene tabute na kojima se nalazi zastava države Bosne i Hercegovine. Amel Žerić je klanjao dženazu svom ocu Fikretu čiji posmrtni ostaci su pronađeni iza škole u mjestu Rizvanovići. “Pronađeni su prije 2-3 godine, ali zbog koronavirusa nismo mogli ranije da ih sahranimo. Ne sjećam se toliko tog perioda, imao sam 11 godina kada se sve dogodilo. Znam da smo izbjegli u selo Bišćani i kada su čistili to selo, babo i tetak su ostali, a mi smo protjerani. Od tada, zadnji put smo ga vidjeli 1992. godine, nismo ga više vidjeli”, kaže Žerić.

Dodaje da su tijela njegovog oca i tetka pronađeni iza škole u selu Rizvanovići.

“30 godina su zajedno bili u grobnici i danas, nakon 30 godina ih zajedno sahranjujemo”, dodao je Žerić.

Nihad Velić je ukopao svog brata koji je ubijen kada je imao samo 20 godina. Prvi dio njegovog tijela, jednu kost, su pronašli 2012. godine. “Samo jednu kost su pronašli 2012. godine i tada su mi rekli da malo sačekam. Sedam godina poslije su me zvali, tada sam vidio da je potpuniji skelet, s nogama rukama, dijelom lobanje. Na jednu kost sam čekao 20 godina, a još deset godina od tada sahranjujemo mog brata. Ovo će biti smiraj i za njega i za nas što znamo gdje ćemo doći proučiti Fatihu”, kaže Velić.