Hfz. Čajlaković Husejn: “Voli ti ženu do nebesa, al mati je naprijed"

c

Hafiz Husejn Čajlaković je rođen 30. januara 1963. godine u Orahovici kod Zenice. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1983. godine. Od 1986. godine nosi časno zvanje hafiz Kurana. Trinaest godina obavljao je dužnost imama, hatiba i muallima u džematu Babići (Orahovica, Zenica), a od 1997. godine imam je u džematu Poljice, također na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Prvi je imam u Zenici, koji je nakon Drugog svjetskog rata, klanjao teravih namaz s hatmom. Na takmičenju učača Kurana u Zagrebu dva puta osvajao je drugo mjesto, a drugo mjesto osvojio je i u Sarajevu u hifzu cijelog Kurana. Završio je trogodišnji studij na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Stalni je saradnik mjesečnika Novi horizonti iz Zenice. Husejn Čajlaković spada među bosanske vaize, govornike.

Putuje po džematima u BiH i dijaspori. Predavanja je držao u bosanskim džematima u Americi, Njemačkoj i Švicarskoj. Autor je velikog broja knjiga sa islamskom tematikom. Snimio je nekoliko CD i DVD-ova sa svojim govorima. Najpoznatiji CD-ovi su mu “Biseri mudrosti” 1 i 2

Hafiz Husein efendija Čajlaković poznati je imam iz Zenice i rado viđen gost u medijima kako u BiH, regiji tako i svijetu. Hafiz je stekao veliku popularnost u narodu jer je jednostavan i duhovit čovjek, pristupačan svakome ko želi razgovor i da čuje savjet i drugačije mišljenje.