Hikmet Kurbegović vratio se u Sanski Most, otvorio firmu i zapošljava mlade ljude

Hikmet Kurbegović iz Sanskog Mosta, vratio se u rodni grad i otvario privatnu firmu u koju je zaposlio mlade stručnjake za CNC mašine.

Njegova iskustva iz Švicarske uputila su ga na to da pokuša uraditi sve da zadrži ljude u Sanskom Mostu.

-Vratio sam se u rodni kraj gdje smo udarili prve temelje firmi ECK, a danas imamo zgradu sa preko 1.000 kvadrata i skladišni prostor veličine 2.000 kvadrata. Uspjeli smo zaposliti 70 radnika, te sam shvatio da je vrijeme za širenje i nove investicije. Sanski Most je imao radnu snagu, ljudima je trebao posao - kazao je Kurbegović.

image

Kurbegović je pokrenuo CNC LAB u junu 2016. godine, kompaniju koja se bavi metaloprerađivačkom djelatnošću.

-Strojna obrada metala za pojedinačnu, maloserijsku i serijsku proizvodnju na CNC obradnim centrima je industrija koja ima potencijala u našoj zemlji. Ideja za pokretanje CNC LAB-a je bila moja želja da razvijemo privredu Sanskog Mosta i otvorimo prostor za nova partnerstva i saradnje. Ovdje obrađujemo lake metale kao što su aluminij, bakar, mesing, a radimo i sa plastikom. - kaže Kurbegović.

Nedavno je CNC LAB, među kompanijama koje su pokrenute od članova bh. dijaspore, izabran od USAID Projekta Diaspora Invest za podršku investicijama i zapošljavanju. Kurbegoviću ova potpora znači.

Napredak se vidi svakog dana, te je u periodu od dvije godine zaposleno je novih 30 ljudi.