Hiljade ljudi na skupu podrške narodu Palestine u Sarajevu

.
Veliki broj građana Sarajeva, ali i drugih gradova, odazvao se danas pozivu Palestinske zajednice u BiH da pruže podršku stanovnicima Gaze koje su od 7. oktobra pod kontinuiranim granatiranjem iz Izraela dok su zatvoreni granični prijelazi i onemogućena humanitarna pomoć.

Protestni skup se održava na platou prekoputa Vijećnice, a počeo je u 11 sati. I prije zvaničnog početka skupa koji će trajati dva sata, stigao je veliki broj građana sa zastavama Palestine i Bosne i Hercegovine.

Okupljeni poručuju da ih situacija u Gazi i izraelski narativ jako podsjeća na period agresije na BiH, genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva i teroriziranje i granatiranje nedužnih civila među kojima su djeca te izvrtanje činjenica u korist agresora.

"Free free Palestine, Free free Palestine", odjekuje Sarajevom.

 

Svi šalju poruku da je hitno potrebno uspostaviti mir odnosno prekinuti vatru s izraelske strane te osigurati humanitarnu pomoć Palestincima koji su ostali i bez vode, struje i hrane.

"Želimo poslati snažnu poruku podrške našim sugrađanima u pojasu Gaze koji se suočavaju sa brutalnim zločinima i genocidom. Želimo podići glas protiv ubijanja djece, žena, staraca, ranjenika u bolnicama, protiv nasilja i za mir u Palestini", poručili su organizatori.

Zahtijeva se hitno obustavljenje granatiranja civila i civilnih ciljeva te sprečavanje humanitarne katastrofe.

"Tražimo prestanak aparthejda nad našim narodom i pridržavanje međunarodnih ugovora", dodali su iz Palestinske zajednice u BiH.

Iz Palestinske zajednice ističu da su građani i vlasti Bosne i Hercegovine uz njih i na tome su veoma zahvalni.

Svi građani su pozvani da dođu samo sa zastavama Palestine i Bosne i Hercegovine i da skup protekne dostojanstveno bez ikakvih incidenata.

Desetine Palestinaca ubijeno je i tokom prethodne noći u izraelskim zračnim napadima na Gazu.

Izraelska vojska objavila je u subotu da će se svako ko odluči ostati u sjevernom Pojasu Gaze i ne ode na jug prema prethodnoj naredbi o evakuaciji smatrati partnerom "terorista" te da može biti ubijen.

Izraelski avioni bacili su letke s "hitnim upozorenjem" na opkoljenu enklavu, pozivajući Palestince u sjevernom pojasu Gaze da krenu prema jugu.

Palestinska novinarka Waha Aludaini koja se nalazi u Gazi u razgovoru za Klix.ba je kazala da su pozivi Izraleaca čista laž jer Palestinci nemaju kuda otići, ni sa sjevera na jug jer nisu sigurni niti na jednom mjestu u Gazi te su svakog momenta meta vojnika IDF-a.

 

Foto: Cazin.net