Hiljade porodica ostale bez svoje djece: U Španiji i Srbiji bebe prodate drugim porodicama

Ljekar Eduardo Vela (85), optužen za otmicu novorođenčadi od njihovih majki prije skoro pola stoljeća, pojavit će se na sudu u Madridu ove sedmice. On će postati prva osoba koja će se suočiti sa suđenjem u dugogodišnjoj aferi krađe beba u Španiji.

Smatra se da je na hiljade porodica ostalo bez svojih beba u ilegalnoj praksi, koja je počela ubrzo nakon završetka Španskog građanskog rata.

Podnijeli prijave

Neke procjene sugeriraju da je čak 300.000 beba uzeto od majki i dato u druge porodice. Vela, koji je radio kao ginekolog na klinici „San Ramon“ u Madridu, optužen je da je 1969. odvojio Ines Madrigal od njene biološke majke i dao je drugoj ženi koja je lažno proglašena njenom rođenom majkom.

Vela se suočava s kaznom od 11 godina zatvora ako bude osuđen za otmicu, falsificiranje službenih dokumenata i potvrđivanje nepostojećeg rođenja. Madrigal, koja sada ima 49 godina, kaže da joj je majka rekla istinu kada je napunila 18 godina.

 

Ali, Španija nije jedina zemlja koju potresa afera nestalih beba. Jedna od tih zemalja je i Srbija. Prijave za krađu beba roditelji u Srbiji podnose još od pedesetih godina prošlog stoljeća i, prema procjenama, do danas je prijavljeno više od 20.000 slučajeva. Pretpostavlja se da ima još mnogo roditelja koji sumnjaju da su im djeca oteta, ali nisu podnijeli prijave iz nekog razloga.

 Rad komisije

Na hiljade roditelja svjedočilo je da su im ljekari govorili da je njihova beba naprasno umrla neposredno ili dan-dva nakon rođenja. Roditeljima najčešće nije bilo dozvoljeno ni da vide tijelo, a samo rijetkima je predato pa i u tim slučajevima roditelji ozbiljno sumnjaju da je riječ o njihovom novorođenčetu.

Oni smatraju da su njihova djeca prodata odmah po rođenju. Tek je početkom ovog mjeseca objavljeno da je, nakon više poziva iz Vijeća Evrope upućenih Vladi Srbije, počela s radom komisija čiji je cilj rasvjetljavanje ovih slučajeva.

 U Argentini nestajale i majke

U mnogim zemljama u kojima je vladao diktatorski režim, krađe beba u bolnicama često su se dešavale i zataškavane su uz pomoću vladinih organa. Tako je bilo i u Argentini, gdje su mnogim majkama ukradena djeca, a one same su često misteriozno nestajale ili umirale. Procijenjeno je da je oko 500 djece ukradeno direktno nakon rađanja.

 Užasni snimci iz Ukrajine

Od 2000. godine su se u Ukrajini, posebno u gradu Harkovu, pojavili navodi da su u bolnicama ukradene zdrave bebe koje su zatim ubijane zbog matičnih ćelija. Navodno su zarad istraživanja u toj vrsti liječenja u bolnici ubijane zdrave, tek rođene bebe. BBC je došao u posjed vrlo uznemirujućeg snimka raskomadanih tijela novorođenčadi za koje su aktivisti u Ukrajini tvrdili da potječu iz 2003. godine, kada su u bolnici u Harkovu izvršene obdukcije. U porodilištu su odbacili sve optužbe i do sada nije pokrenuta istraga.