Hitna sjednica Vlade FBiH: Pomoći Sandžaku u medicinskom kadru i opremi

medicinari
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije - Regija Sandžak s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19.

 

Federalna vlada će, zaključeno je, Vijeću ministara BiH uputiti akt kojim će tražiti da, putem Ministarstva civilnih poslova, bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u BiH, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica, s ciljem procjene mogućnosti pružanja pomoći Općoj bolnici u Novom Pazaru kroz upućivanje stručnog kadra tražene specijalnosti, a koji bi konkretno pomogli u saniranju nastalog žarišta COVID-19 u Sandžaku.

Vlada FBiH poziva menadžmente kliničkih centara u FBiH, kao i kantonalne bolnice, da hitno pristupe procjenama svojih mogućnosti.

Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade Federacije BiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije -Regija Sandžak, koja graniči s BiH, s ciljem sprečavanja širenja virusa SARS-Cov-2 koji izaziva bolest COVID-19, a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, te Opće bolnice iz Novog Pazara.

Evidentno je, navedeno je u informaciji, da u BiH bilježimo pogoršanu COVID-19 epidemiološku situaciju, te da se s tim u vezi poduzimaju mjere od strane mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima. Slična situacija je i u zemljama okruženja. Poručeno je da situacija s COVID-19 u BiH ne može biti bolja ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva.

Ukidanjem stanja prirodne nesreće izazvane COVID-19 u Federaciji BiH, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj, te prestankom stanja ugroženosti građana Brčko Distrikta BiH od epidemije koronavirusa (COVID-19), otvaranjem granica, ublažavanjem mjera, ponovnim pokretanjem rada poslovnih subjekata koji, u vrijeme restriktivnih mjera nisu obavljali svoju djelatnost, evidentirano je povećan broj zaraženih na COVID-19. U pojedinim kantonima, otvaranjem granica, zabilježeno je importovanje SARS-CoV-2 virusa, koji u BiH prenose bh. ili strani državljani.

U Kantonu Sarajevo, prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, od 10. juna 2020. godine do danas, registrirani su epidemiološkim izviđanjem impotirani slučajevi zarazom SARS-Cov-2, tj. njih 20 iz susjedne Republike Srbije i Republike Crne Gore. Sve ovo je dovelo i do prijenosa i širenja COVID-19 ne samo u Federaciji BiH, već i u kompletnoj državi.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrirano u BiH, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima.

Također, Opća bolnica Novi Pazar obratila se Predsjedništvu BiH aktom u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i medicinski tehničari.

Izvor: