Hitne izmjene ili dodatna pojašnjenja naredbi kriznih štabova

Udruženje poslodavaca FBiH
Radi očuvanja života i zdravlja, Udruženje poslodavaca Federacije BiH, podržava pridržavanje svih naredbi Federalnog i kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva.

 

Ipak, članice UPFBiH susreću se sa nizom problema u primjeni naredbi kriznih štabova, jer je značajan dio naredbi nejasan, neprecizan i neprovodiv, što za posljedicu ima da različiti inspekcijski organi različito tumače naredbe, kako navode iz Udruženja.

Iz navedenih razloga, UPFBiH traži hitne izmjene spornih odredbi u naredbama ili dodatna uputstva s ciljem njihove provodivosti, kako bi naredbe proizvele pozitivan efekat, u smislu zaštite života i zdravlja građana i zbog toga je poslana urgencija Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevu za hitnu izmjenu ili jasno tumačenje naredbi koje se odnose na mjere vezane za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa.

Navedeno Udruženje smatra da naredbama nije jasno definisano šta je 'okupljanje osoba' i šta znači 'zatvoreni prostor', te se traži uputstvo ili izmjena naredbi u kojem će jasno i precizno biti definirano da se okupljanjem ne smatra rad radnika u poslovnim subjektima.

Različito se tumači i ¨zatvoren prostor¨ i potrebno je donijeti uputstvo prema kojemu se zatvoreni prostor ne odnosi na radne prostorije, kancelarije, poslovne pogone, kompanije i druge prostore za obavljanje registrovane djelatnosti.

U naredbama se koriste pojmovi 'pravni subjekti', 'mali obrti', 'gradski prevoznici' i sl. koji nisu definirani pozitivnim pravnim aktima u FBiH i nemaju pravno uporište u zakonskoj regulative, kako navode iz udruženja.

Ovo Udruženje traži da se izmjeni Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u dijelu koji utvrđuje maksimalan broj osoba koje smiju boraviti istovremeno u zatvorenom prostoru, a da se taj dio defi9nira kao broj osoba po kvadratnom metro i to na način da na 10 metara kvadratnih može biti jedna osoba, naveli sui z udruženja.