HNK uveo zabranu napuštanju prebivališta, iz Hrvatske poručuju: To je diktatura!

jghfd
Ne jenjavaju oštre kritike na odluku Kantonalnog štaba Civilne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) o zabrani kretanja građana van mjesta prebivališta, u svrhu, kako je navedeno, ograničavanja civilnog prometa između općina/grada unutar ovog kantona.

Kretanje van mjesta prebivališta građanima omogućit će se samo uz posjedovanje propusnice izdate od strane kantonalnog/općinskog/gradskog štaba Civilne zaštite, navedeno je iz Štaba poslije donošenja odluke prije dva dana. 

Ukidanje sporne odluke zatražio je i Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.Špago je u svom jučerašnjem dopisu naveo da je “naredba neprecizna, dvosmislena, neprovediva i upitnih efekata“. 

Štaviše, profesor ustavnog prava i nekadašnji sudija Kantonalnog suda Mostar Nurko Pobrić ocijenio je u izjavi za medije da je naredba o zabrani kretanja građana HNK izvan mjesta prebivališta - neustavna.  

Istovremeno, sve glasnije kritike takve prakse dolaze i iz susjedne Hrvatske, članice Evropske unije. Zaključak identičan onom profesora Pobrića donio je  i sudija Ustavnog suda Hrvatske Andrej Abramović. 

U članku objavljenom na pravničkom portalu Ius-info on je uputio oštra upozorenja u pogledu zakonitosti mjera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta za vrijeme epidemije koronavirusa. U članku naslovljenom "Ustavnost u doba virusa" Abramović iznosi argumentaciju da Nacionalni stožer u Hrvatskoj nije imao zakonsko pravo 23. marta donijeti spomenutu odluku.

Zakonom o sustavu civilne zaštite, a ni njegovom dopunom koju je Sabor usvojio 18. marta takva ovlast Nacionalnom stožeru nije dana.  

"Mjere za suzbijanje širenje koronavirusa su nužne, ali trebaju ih donositi tijela koja su predviđena ustavom i zakonom te u procedurama koje su propisane ustavom i zakonom. Ne može se na Stožer civilne zaštite novelom Zakona o sustavu civilne zaštite prenijeti ovlasti svih tijela iz svih zakona jer to znači suspenziju demokracije, de facto diktaturu ", upozorava Abramović.