Hoće li BiH zadesiti novi pik virusa u januaru?

Cemalovic
U Bosni i Hercegovini potvrđena su još 593 slučaja zaraze koronavirusom, a doktori i ministri apeluju na građane i dijasporu da ostanu u kućama

 

Pandemija Covid-19 još je glavna tema i utječe na sve sfere života, pa i na ponašanje tokom praznika. Naredbe i mjere donesene od kriznih štabova posebno će se morati poštivati i kontrolisati, jer ne bismo željeli da poslije novogodišnjeg šarenila utonemo u crnilo zaraze virusom. Prema podacima od petka, u BiH su preminula 22 građanina, dok je novozaraženih bilo 593.

Stabilna situacija

Krizni štab Kantona Sarajevo je na pres-konferenciji izvijestio da su testirana 602 uzorka prikupljena od 21. do 24. 12. i da broj novih potvrđenih slučajeva zaraze iznosi 104. Zabilježena su četiri smrtna slučaja, a 198 osoba je hospitalizirano.
Ministrica zdravstva i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović za Oslobođenje ističe da je od početka decembra situacija u Krajini stabilnija u odnosu na raniji period. Broj novozaraženih kreće se od 20 do 30 osoba na dnevnoj bazi, a od 22. 12. zabilježena su dva smrtna slučaja. Što se tiče zdravstvene zaštite migranata, ona postoji u kampovima gdje migranti borave, ali problem je kamp Lipa i činjenica da se trenutno više od 1.200 migranata nalazi na ulicama i u napuštenim objektima širom USK-a, te nije moguće pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Naredba da nema javnih okupljanja za praznike važi i u USK-u, ističe Ćemalović


- Naredbe Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva su doista dobre, a one su, bez korekcija, na snazi i u samom USK-u. Činjenica je da je veliki broj građana došao na područje Kantona u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, tako da je za očekivati da će možda već sredinom januara, za dvije-tri sedmice, doći do pogoršanja epidemiološke situacije, kaže nam ministrica.
Ćemalović iskazuje nadu da će se stalni građani, kao i oni iz drugih zemalja, pridržavati naredbi i preporuka, te da doista neće biti većih okupljanja. Naredba je da nema javnih okupljanja, slavljenja Nove godine, da se proslava odvija u što manjem krugu porodice. Sistem može izdržati određeno pogoršanje epidemiološke situacije.
- Činjenica je da život ne može stati, ističe Ćemalović i govori o tri stvari koje su bitne u trenutnoj fazi borbe sa pandemijom.

Tri stavke

- To su, prije svega, zdravstvo, zdravstvena zaštita i bezbjednost građana, potom ekonomija koja mora dozvoliti ljudima da rade i privređuju, zarađuju plaću, ali i razumijevanje spram građana USK-a koji žive vani i žele doći svojim porodicama, naglašava Ćemalović i dodaje kako je u cijelom tom procesu veoma važno pridržavanje mjera.

Od 21. do 24. decembra u Kantonu Sarajevo zabilježena su četiri smrtna slučaja


U slučaju njihovog kršenja, može se očekivati veći skok novozaraženih već u januaru. Ćemalović navodi da se najviše boji pika kakav se desio u novembru, gdje su bile registrovane desetine novozaraženih, a u 24 sata USK je imao 11 smrtnih ishoda uzrokovanih zarazom Covid-19.