Hoće li biti određen pritvor doktoru koji je seksualno zlostavljao pacijenta u komi

Doktor Darko Golić sproveden je danas u banjalučko Okružno javno tužilaštvo zbog sumnje da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske obljubio nemoćnu osobu.

Golić, koji je načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, uhapšen je jučer zbog sumnje da je počinio obljubu nad pacijentom, 36-godišnjim muškarcem koji je u komi. 

Golićev advokat Jevto Janković istaknuo je da će se doktor u Tužilaštvu braniti šutnjom.

Neetično ponašanje

Policija je jučer u svojstvu svjedoka saslušala više zaposlenika u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su radili u protekla 24 sata.

Građane Bosne i Hercegovine jučer je šokirala vijest o hapšenju doktora Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Banja Luka, zbog seksualnog uznemiravanja pacijenta.

- Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo, uhapšen je D. G. U koordinaciji s Okružnim javnim tužilaštvom Banja Luka, preduzima se niz operativnih i istražnih radnji radi rasvjetljavanja svih okolnosti krivičnog djela -  navedeno je u saopćenju Policijske uprave Banja Luka.

Dežurno osoblje jučer je u jutarnjim satima obavijestilo poslovodstvo Kliničkog centra u Banjoj Luci da postoje sumnje da se Golić ponašao neetično prema pacijentu.

Uprava UKC-a odmah je o tome obavijestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kako bi se navedeni slučaj detaljno ispitao.

Utvrđivanje istine

- Naglašavamo da naša ustanova maksimalno stoji na raspolaganju nadležnim institucijama radi utvrđivanja pune istine i eventualne odgovornosti. Poslovodstvo UKC-a RS preduzet će prema odgovornoj osobi  sve zakonom predviđene mjere. Posebno ističemo da je za nas pacijent svetinja te da preduzimamo sve da se zaštite njegovi ličnost i integritet - navedeno je u saopćenju UKC-a RS.

Doktor Golić suspendiran je do okončanja istrage.

Drugi doktor saslušavan kao svjedok

Mediji su objavili da je policija u Banjoj Luci uhapsila i D. A., doktora Kliničkog centra Republike Srpske, i to zbog prikrivanja. Direktor Kliničkog centra RS u Banjoj Luci, dr. Vlado Đajić za "Avaz" je to demantirao.

- Nije tačno da je uhapšen, on je davao izjavu kao svjedok - kazao nam je Đajić.