Hoće li djeca migranata u septembru u školske klupe?

asd
Kamp za migrante Lipa treba biti osposobljen do zime, ali je neizvjesno hoće li za djecu biti spremna škola od septembra

Ministarstvo sigurnosti BiH, upravljajući migrantskim centrima u USK-u, uveliko unapređuje glavni kamp na Lipi kod Bihaća, koji bi do zime trebao da bude završen. Međutim, prvo što slijedi je početak nove školske godine, a kada su djeca migranata u pitanju, ostaje nejasno hoće li ove godine biti nastavljena njihova integracija u škole.

Centar za porodice s djecom u hotelu Sedra je zatvoren, ugovor neće biti produžavan nakon što je istekao 30. juna. IOM je hotelu Sedra zahvalio na dosadašnjoj suradnji te su naveli da su odluku donijeli u skladu sa Odlukom Ministarstva sigurnosti BiH da se ne dozvoljava daljnji prijem u Sedru.

Praktično su domaće vlasti uzrok prekidanja odnosa sa ovom privatnom kompanijom, što znači da se sve više angažuju na kontrolisanju resursa koji prate migrantsku krizu. Neizvjesno je hoće li zbog toga ispaštati djeca, a kako nezvanično saznajemo, u Sedri oko 60 učenika migranata nije uspjelo zaključiti svoje školske knjižice.
U organizaciji IOM su nas za informacije uputili na Save the Children i UNHCR koji direktno rukovode potrebama djece u pokretu, uključujući i obrazovanje. Međutim, oni nam jučer, osim pozitivnih utisaka iz rada sa djecom u Sedri, nisu mogli reći hoće li biti škole, te su nas uputili na Ministarstvo obrazovanja USK-a kao svog partnera u realizaciji integracijske škole u Krajini. Nedavno je u rekonstrukciji Vlade USK-a bivšeg ministra Damira Omerdića (Pomak) naslijedio novi ministar Almin Hopovac (SDP), čiji odgovor na novonastalu situaciju iščekujemo.

Jeremy Stoner, regionalni direktor Save the Childrena, nedavno je obilazeći migrante u USK-u, naveo da su oni žrtve trafikinga, beznađa, straha i izolacije. ​