Hoće li doći do novog poskupljenja ulja

.
Otežane logističke mogućnosti, globalna poskupljenja sirovine i usluga sprečavaju povoljne uslove za nabavku sjemena

Invazija Rusije na Ukrajinu izazvala je ozbiljne poremećaje na tržištu, a ekonomska kriza kao jedna od posljedica dovela je do značajnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. U BiH značajno su porasle cijene ulja, a ulje je postalo svojevrstan simbol aktuelne krize u kojoj je teško dati procjene kada joj možemo očekivati kraj.

 

U kompaniji “Bimal”, jedinog domaćeg proizvođača jestivog ulja, kazali su nam da je u ovom momentu nemoguće odgovoriti na pitanje hoće li cijene ulja i dalje rasti, jer sve ovisi od tržišnih dešavanja.

Trenutna dešavanja u svijetu su značajno uticala na poslovanje svih kompanija, pa tako i fabrike "Bimal". Otežane logističke mogućnosti, globalna poskupljenja sirovine i usluga sprečavaju povoljne uslove za nabavku sjemena. Bosna i Hercegovina je sirovinski zavisna zemlja i vanjski faktori se kod nas mnogo brže odražavaju na cijene nego u nekim drugim zemljama koje imaju razvijenu domaću sirovinsku bazu. 

 

Svakako, sukob Rusije i Ukrajine kao dvije zemlje koje su najveći proizvođači i izvoznici suncokreta je doveo do naglog poskupljenja jestivog ulja – kazali su nam u kompaniji “Bimal”, uz najavu da će uprkos svim poteškoćama nastojati da kontinuirano snabdijevaju BiH, kao svoje prioritetno, domaće tržište.