Hoće li Dodikove smjene u Bijeljini koštati SNSD dvije ruke u Narodnoj skupštini RS-a

cas
Nakon što je Milorad Dodik sa mjesta šefa bijelinskog ogranka SNSD-a smijenio Nedeljka Ćorića i raspustio Gradski odbor u javnosti se počelo spekulisati o tome da bi SNSD mogao ostati bez dva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

Naime, Nedeljko Ćorić je član Kluba SNSD-a u entitetskoj skupštini, a nakon što je lider stranke Dodik presjekao i smijenio ga u Bijeljini pravo je pitanje koliko će Ćorić željeti ostati u stranci i nastaviti zastupati SNSD-ove interese na nivou entiteta.

Kako saznajemo, Ćorić bi za sobom mogao "povući“ i Milicu Lovrić, bivšu direktoricu bolnice "Sveti Vračevi“ u Bijeljini, a koja je također članica SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a.

Lovrić je smijenjena sredinom jula ove godine odlukom Vlade RS-a. Nakon smjene je poručila je "žrtvovana u cilju viših interesa".

Da li će Ćorić i Lovrić uzvratiti zbog "poniženja" ili će ipak ostati vjerni politici Milorada Dodika na nivou RS-a znat će se u narednim danima s obzirom da će, kako saznajemo, ove sedmice uslijediti obraćanje javnosti Nedeljka Ćorića koji bi trebao iznijeti sve detalje i otkriti daljnje korake.

SNSD nije ni na ovim lokalnim izborima uspio dobiti gradonačelnika Bijeljine, s obzirom na to da stari SDS-ovac Mićo Mićić iza kojeg je stajao SNSD izgubio izbore. U Gradskom vijeću Bijeljine SNSD je ipak dobio snažnu podršku.

Gubljenje dva poslanika u NSRS bio bi dodatni udarac za SNSD s obzirom da je nedavno skupštinsku većinu napustio DNS priklonivši se opoziciji. No, nakon toga neki članovi DNS-a su napustili stranku i sada je pitanje kojoj će se strani prikloniti. Zasigurno da se u sjeni dešava "kupovanje papaka".