Hoće li Evropa zbog vulkana na Islandu ponovo ostati u blokadi: Može li se ponoviti 2010. godina?

.
Situacija sa aktivnošću vulkana na Islandu dodatno se usložnjava, a stanovnici brojnih mjesta evakuirani su zbog opasnosti da bi vulkanska erupcija mogla "progutati" cijele gradove. Međutim, ono što naučnike još više zabrinjava je i to da li bi se mogla ponoviti 2010. godina.

Naime, 2010. godine nakon erupcije vulkana Eyjafjallajoekulla, vulkanska prašina podignula se u atmosferu te je u potpunosti blokirala zračni saobraćaj u većem dijelu Evrope.

"Vulkanski pepeo u atmosferi mogao bi uzrokovati poremećaje u zračnom saobraćaju te potencijalno oštetiti mlazne motore", navode meteorolozi.

Ipak, vuklanske karakteristike vulkana iz 2010. godine i trenutno aktivnog vulkana u blizini grada Grindavika su različite što može značiti i da situacija za zračni promet i neće biti tako ozbiljna.

"Vulkan Eyjafjallajoekull nalazi se na velikoj nadmorskoj visini i u suštini je prekriven ledenim glečerom. Vulkan u blizini Grindavika nije zatvoren u ledenu kapu, ali ako eruptira, još uvijek može izbaciti vulkanski pepeo u atmosferu", poručili su.


 

Inače, grad Girndavik u potpunosti je evakuisan nakon što je otkrivena vulkanska aktivnost.

"Region je pogodilo stotine manjih zemljotresa. To se dešavalo u periodu od dvije godine", naglašeno je.