Hoće li Hadžibajrić iz pritvora voditi Općinu Stari Grad: Sve zavisi od volje stanovnika

.
Za glasanje na referendumu uspostavljeno je 46 biračkih mjesta i formirana su četiri mobilna tima

 

Na području općine Stari Grad Sarajevo jutros u sedam sati su otvorena biračka mjesta na kojima će se stanovnici ove općine izjasniti da li žele da suspendovani načelnik Ibrahim Hadžibajrić bude i trajno smijenjen, ili ga žele zadržati na čelu ove lokalne zajednice.

Za referendum o opozivu općinskog načelnika uspostavljeno je 46 redovnih biračkih mjesta, na kojima će se moći izjasniti ukupno 36.193 stanoivnika Starog Grada sa pravom glasa. Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati, s tim da će i onima koji se u tom trenutku budu nalazili na biračkom mjestu biti omogućeno izjašnjavanje.

Iako je sve organizovano kao i za izbore, najveća razlika će se ogledati u izgledu listića, jer će se na njima, umjesto imena stranaka, koalicija i kandidata, nalaziti samo dvije ponuđene opcije, ZA i PROTIV opoziva načelnika.

S obzirom da je za glasanje u ovoj općini registrovano i 587 birača koji žive izvan granica BiH, njima je na kućne adrese u državama u kojima žive, putem pošte poslan glasački materijal. Rok za slanje popunjenog glasačkog listića ističe danas.

Osim toga, općinska administracija je zaprimila 48 zahtjeva za glasanje putem mobilnih timova. Radi se o osobama koje zbog objektivnih razloga, a uglavnom se radi o lošem zdravstvenom stanju, ne mogu doći na birališta. Zbog toga je Općina formirala četiri mobilna tima koji će u toku dana obići ove birače i omogućiti im da se izjasne na referendumu.

Prvi preliminarni rezultati referenduma mogli bi biti poznati sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta. Ipak, na konačne rezultate, kada će biti poznata dalja Hadžibajrićeva sudbina u fotelji načelnika, biće poznati u roku od 15 dana nakon održavanja referenduma, odnosno nakon što budu prebrojani glasovi putem mobilnih timova, putem nepotvrđenih glasačkih listića, kao i oni koji budu poslani poštom.

Ukoliko građani odluče da Hadžibajrić treba biti smijenjen, Centralna izborna komisija će verifikovati odluku, nakon čega će raspisati izbore za novog prvog čovjeka Starog Grada u roku od 60 dana od potvrđivanja odluke o smjeni.

Podsjećamo, odluka o održavanju referenduma donijeta je na sjednici Općinskog vijeća 12. juna ove godine, nakon čega je formirana i komisija za njegovo provođenje. Povod za raspisivanje referenduma je Hadžibajrićevo hapšenje. On je uhapšen 9. maja u akciji Start zajedno sa njegovim sinom Seidom, sinovim prijateljem Elmedinom Karišikom i sekretarkom u Općini Almom Destanović. Oni se terete za neregularnosti prilikom izdavanja parking prostora kod Doma Armije, na Trgu Austije i na pijaci Telali, koji su u vlasništvu Općine. Osim toga Hadžibajrić se sumnjiči i za izbornu prevaru.