Hoće li Hrvatska morati vratiti novac EU zbog Pelješkog mosta?

Dovršetak projekta i pristupnih cesta postao još neizvjesniji jer će Kinezi izgraditi most puno prije pristupnih cesta.

Ako se pristupne ceste Pelješkom mostu ne izgrade do 2023. godine, Hrvatska će morati vratiti novac Evropskoj uniji.

U Hrvatskoj se nadaju kako se takav crni scenarij neće dogoditi i da će se projekt mosta i pristupnih cesta zaokružiti u predviđenim rokovima, premda je teoretski moguć zbog brojnih žalbi u postupku javne nabave i odabira najpovoljnijeg izvođača radova, prenose hrvatski mediji, prenosi Dnevni avaz.

Nakon svečanosti na gradilištu Pelješkog mosta i posjeta kineskog premijera Li Kekinga uslijedio je još jedan hladan tuš – žalba austrijskog "Strabaga" na odabir izvođača radova na dionici pristupne ceste Duboka – Sparagovići. Tako je dovršetak projekta Pelješkog mosta i pristupnih cesta postao još dalji i neizvjesniji jer će Kinezi izgraditi most puno prije pristupnih cesta.

Svjesni su toga i u Ministarstvu prometa RH i u ''Hrvatskim cestama'', koje su investitori Pelješkog mosta, ali su im ruke vezane Zakonom o javnoj nabavi, koji je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije. 

Premda u ''Hrvatskim cestama'' ističu da je rok za dovršetak cijelog projekta – gradnje mosta i pristupnih cesta – 31. januar 2022., to očito neće biti tako zbog trenutnih i budućih žalbi u postupcima javnih nabavki.