Hoće li iko pomoći migrantu na samrti: Azedin Čekik vodi bitku s tumorom na mozgu

Samo zbog novca nisu mu dali hemoterapiju, kaže Ena Halva

Azedinu je potrebna sva pomoć dobrih ljudi, a oni koji žele mogu se javiti Eni Halvi na broj 061/845-718 

Marokanac Azedin Čekik (Azzedinne Chekik) u BiH je stigao bježeći od neimaštine i siromaštva. Njegov krajnji cilj bila je Francuska, ali do te evropske zemlje nije stigao. A čini se da i neće. Teška životna priča ovog 25-godišnjeg migranta, ako mu niko ubrzo ne pomogne, bit će okončana u našoj zemlji.  

Azedin se već neko vrijeme bori s gliomom, jednim od najagresivnijih tumora na mozga. Već je ostao potpuno slijep, a šanse da preživi su minimalne...

Zaustavljen put

Trenutno živi u sarajevskom naselju Velešići, a o njemu se brine Ena Halva, koja se već 20 godina bavi humanitarnim radom. Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je ovog mladića, a iako je jako želio pričati za naš list, u tome su ga spriječili jaki bolovi.

- Kada smo se upoznali, čekao je terapije i da mu rade operacije. Već je bio slijep na jedno oko. Ali, uvijek je bio samo na čekanju. U međuvremenu, njegovi računi u Kliničkom centru Sarajevo su rasli. Migranti ovdje imaju pravo na primarnu medicinu, a Azedin nije spadao u tu kategoriju da bi mu se radila ni operacija ni hemoterapija. Njegov trenutni račun za pet mjeseci je oko 35.000 KM. Kada ga odvedem gore, samo odmahnu rukom. Ni krv više ne može izvaditi. Samo zbog novca nisu mu dali hemoterapiju – govori Ena.

Dodaje da je ogorčena zbog cijele situacije, posebno jer su ljekari u više navrata bili neljubazni prema Azedinu, koji je prve jake glavobolje osjetio u januaru.

- Imao je upalu mozga, a onda su otkrili i tumor. Dok su izliječili upalu, tumor je narastao. Odmah je oslijepio na jedno oko, a sada je već sve kasno. Mislim da su ga mogli ozračiti. Svjesna sam da on ne bi vidio ni poslije toga, ali bi bar tumor smanjili, dali bi mu vremena da živi. On je samo krenuo za poslom. Njegov je put ovdje zaustavljen, zadesila ga je crna sudbina - govori Ena dok joj suze naviru na oči.

Naš razgovor s vremena na vrijeme prekidaju Azedinovi glasni uzdisaji koji signaliziraju da trpi jake bolove, a more ga i teške misli. Zapitali smo se šta mu prolazi glavom u tim trenucima...

- Plašim se da će umrijeti ovdje. I šta onda? Neko za njegovu situaciju mora odgovarati, neće se završiti na ovome - navodi Ena.

Rizičan let

S obzirom na to da ljekari Azedinu ne daju još mnogo života, sada je jedini cilj da ga vrate u Maroko. Ali, i to će, prema svemu sudeći, biti teško.

- Rijetko koja aviokompanija će ga prihvatiti za putnika, jer je let vrlo rizičan po njegov život. Ne znam kako će se sve ovo završiti. Njegova porodica to je teško prihvatila. Zamislite, pošaljete dijete zdravo u bijeli svijet kako bi zaradilo, a ovo mu se desi – govori Halva.

Trbuhom za kruhom

Azedin je inžinjer elektrotehnike i govori dva strana jezika - francuski, engleski. Krenuo je trbuhom za kruhom, i to pješice. Išao je preko Turske, Grčke, Bugarske, Albanije, Crne Gore, BiH do Hrvatske. Iz Zagreba su ga, kako nam je rekla Ena, vratili u Posušje.