Hoće li poskupiti struja u BiH? Evo razloga...

elektroprivreda

Postoji nekoliko 'argumenata', a najveći je da je Elektroprivreda u velikom gubitku...

Očekuje se da će Elektroprivreda Bosne i Hercegovine na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom, za šta je potrebno iznaći opće prihvatljiva rješenja za EPBiH i krajnje kupce električne energije, saopćeno je jučer iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ovo je, iz dva razloga, iznenađajuća i zabrinjavajuća informacija za sve kupce električne energije od EPBiH. Samo prije mjesec i po, 16. augusta tadašnje rukovodstvo EPBiH (23. augusta odlukom Nadzornog odbora zvanično je izvršena smjena na mjestu direktora, umjesto Admira Andelije imenovan je Sanel Buljubašić) oglasilo se saopćenjem zbog informacija da je ova javna kompanija poslovala negativno u prvih šest mjeseci 2023. godine.

Iako je bio utvrđen minus od 24,5 miliona KM u prvom polugodištu, iz EPBiH su tada poslali veoma optimistične najave. Istakli su “da se nisu zalijetali i da kao rezultat toga je da imaju više od pola miliona tona uglja na depoima (prepuni depoi) i pune akumulacije na Neretvi”.

“Očekujemo da će poslovni rezultat EPBiH biti na kraju godine rekordan i trebao bi biti veći od 100 miliona KM dobiti. Svjesna je ova uprava da to u javnosti neće biti naš rezultat već rezultat nove uprave, ali smo mi opredijeljeni da je interes ove kompanije i sigurno i stabilno poslovanje važniji od bilo čijeg parcijalnog ili ličnog interesa”, poručili su tada iz EPBiH.

Kako je moguće da samo u rasponu od pedesetak dana imamo dva potpuno suprotna izvještaja o stanju u EPBiH pokušali smo saznati od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića (SDP), ali se on i ovaj put nije javljao na pozive. Postavlja se logično pitanje zašto se Ministarstvo nije oglasilo odmah nakon augustovske izjave odlazećeg rukovodstva EPBiH o sjajnoj poslovnoj 2023. godini, zašto se oglasilo tek 50 dana kasnije, i tako ostavilo javnost zbunjenu, piše Faktor.

I ono što je za stanovništvo važnije, da li se iz dijela izjave iz saopćenja Ministarstva o poslovanju s velikim gubitkom “za šta je potrebno iznaći opće prihvatljiva rješenja za EPBiH i krajnje kupce električne energije” nazire najava o poskupljenju struje? Poznavajući ekonomsku logiku koja vlada u BiH, podizanje cijena struje nije uopće nemoguće.