Hoće li rudnik rasvijetliti sudbinu nesretnih Mostaraca: Punih 29 godina traga za mužem

,
Hvala Bogu na tome što smo konačno dočekali da se taj lokalitet istraži, kaže Studenović

 

Porodice Mostaraca nestalih ratne 1993. godine, tokom sukoba Armije RBiH i HVO-a, vjeruju da će napokon biti otkrivena tajna o masovnoj grobnici koju krije rudarski kop Vihovići.

Pouzdane informacije

Jer skoro tri decenije traje njihova agonija u vezi s ovim lokalitetom, za koji se odmah nakon rata iznosilo da u svojim dubinama krije tijela pobijenih građana Mostara.

Ta informacija je dobro poznata i Ameli Studenović, koja punih 29 godina traga za svojim mužem Semirom. Kao pripadnik Armije RBiH zarobljen je 1. jula 1993. godine na lokalitetu „Elementara“ u mostarskom Bijelom Polju. Amela zna da je njen muž odveden živ s te lokacije.

- Priča da su tijela naših najmilijih bačena na to područje u Vihovićima pronijela se odmah nakon rata. Čim su krenuli prvi prelasci s jedne na drugu obalu Neretve, o tome se počelo govoriti. Bilo je ljudi, svjedoka, svi smo mi povezani u ovom gradu, i rodbinski i prijateljski... Dobivali smo informacije, ali nije bilo jednostavno svjedočiti o tome. Mnogi su dobivali prijetnje. Sada, konačno, hvala Bogu na tome što smo dočekali da se taj lokalitet istraži - kazala nam je jučer Amela.

Vjeruje da će taj rudnik rasvijetliti sudbinu mnogih nestalih Mostaraca.

- Jednostavno, došlo je vrijeme da se to riješi. Postoje pouzdane informacije sada i sigurna sam u to da se taj lokalitet neće napustiti dok se sve ne prekopa - iznosi Studenović.

Dvojica sinova

Njen muž nije jedini za kojim traga jer, kako nam priča, zajedno s njim je odveden njegov saborac Alija Agić, čiji su roditelji i brat umrli.

- Nažalost, mnogi roditelji nisu dočekali da pronađu kosti svoje djece, nisu, eto, Alijini, nije ni moj svekar. Znate, ogroman je to protok vremena. Moj sin je tada, kada mu je otac odveden, imao 22 mjeseca, a danas ima dvojicu sinova - govori nam Amela.

Neophodan plan

Iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH nam je jučer potvrđeno da će nakon predistražnih radnji pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sačiniti plan pretrage lokaliteta jezera na Vihovićima.

FOTO: AVAZ