Hoće li se Adis i Davor pridružiti ostalim mrtvim glavama čije ubice slobodno šetaju

Počasne salve su ispaljene, policajci su ukopani s najvišim počastima, ali pravda nije zadovoljena.

Vladajući režim danonoćno priča nerealnim bajkovitim jezikom iz turskih i meksičkih telenovela dok dvojica policajaca Adis Šehović i Davor Vujinović leže mrtvi... 

Rafal u državu

Umjesto obećanih meda i mlijeka favelom - Alipašinim Poljem potekla je krv hrabrih plavaca.

Tog jutra 26. oktobra - dabogda ga izbrisali iz svih kalendara na svijetu - izrešetana je Bosna i Hercegovina! Država, skupa sa svojim konstitutivnim narodima i ostalima, izbušena rafalima iz kalibra 7,62 milimetra, zabavila se o svom jadu.

Počasne salve su ispaljene, policajci su ukopani s najvišim počastima, ali pravda nije zadovoljena, a, kako stvari stoje, to se skoro neće dogoditi. Istraga luta kao jato gusaka u magli.

Oči njihove djece i svih nas uprte su u istražitelje, a njihove oči odnedavno usmjerene su ka američkom FBI-ju, koji ni sam ne raspolaže čarobnim štapićem u svom bogatom arsenalu.

Sve po spisku

Svi nešto čekaju, kao da će podzemlje samo progovoriti i odati zločince!? Postoji i spisak automafijaša. Gotovo svi sa spiska su privedeni, ispitani, slani na detektor laži, a imaju i alibije.

Od tragova su ostali samo jedna čahura od kalašnjikova, neupotrebljivi iskazi svjedoka koji su više čuli nego vidjeli, bezbroj DNK profila koji se nemaju s čim uporediti, jer na licu mjesta nema bioloških tragova.

Neko će reći položili su zakletvu. Zakletvu su položili i mnogi drugi, ali je se ne drže, štaviše, za razliku od Adisa i Davora, ta zastava i grb im ništa ne znače, a za himnu da i ne govorimo, svakako je nemamo.

Srećko u nesreći

Postavlja se pitanje kakva je, ako ikakva, uloga pritvorenog Srećka Trifkovića, čovjeka koji se spominje u gotovo svim akcijama na suzbijanju automafije.

Da je imao šta, do sada bi progovorio, pa nije lud da riskira 40 godina zatvora!? Kiseli se iza rešetaka, a svako malo ga posjećuju istražitelji pitajući ga da se slučajno čega nije sjetio. Stječe se dojam da bi on bio najsretniji da im ima šta reći samo da ih se kutariše.

Interes javnosti za ovaj slučaj opada, tepih s krvavim flekama je podignut, još samo da se lagano i ovaj predmet pridruži ostalim mrtvim glavama čije ubice slobodno šetaju.