Hoće li sjednica Parlamenta FBiH biti otkazana zbog zabrane okupljanja?

Federalni parlament
Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazana za 31. mart 2020. godine u Domu mladih na Skenderiji, mogla bi danas, zbog ranije donesene odluke o zabrani okupljanja, biti otkazana, potvrđeno je za Klix.ba.

U Kantonu Sarajevo donesena je naredba kojom se zabranjuju sva okupljanja, javna i privatna, u kojima učestvuje više od 20 osoba, što je federalne zastupnike dovelo do dileme da li zabrana s kantonalnog nivoa važi i za Parlament Federacije BiH.

Odluka o tome da li će sjednica biti održana ili otkazana, potvrdio nam je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović, bit će donesena danas do podne.

"Najprije je doktor Mirsad Kacila iskazao preporuku da se sjednica ne održi. Ubrzo je doktor Goran Akšamija dao podršku njegovom stavu. Doktor Zlatko Ercegović je reagovao slično. Oglasila se i doktorica Belma Pojskić zauzevši isti stav", kazao je Zaimović.

Dodao je da su četiri reakcije kolega iz različitih stranaka pristigle prije nego što je Krizni štab Kantona Sarajevo uopće donio odluku o zabrani okupljanja više od 20 osoba.

"Mene je sve to dovelo u dilemu da li sjednicu uopće održati", rekao je Mirsad Zaimović za Klix.ba, dodavši da su sve vrijeme radili na organizaciji sjednice zakazane za 31. mart.

Napominje kako ostaje da se vidi da li treba uopće da se sastanu u novonastalim okolnostima ili eventualno da promijene mjesto održavanja sjednice.

"Ako ne usvojimo izmjene poslovnika na način da omogućimo održavanje sjednica putem elektonskih platformi, što je bila intencija zakazane sjednice, onda je Vlada FBiH u poziciji da donosi uredbe sa zakonskom snagom", istakao je Zaimović.

Fahrudin Solak iz Federalne uprave civilne zaštite istakao je za Klix.ba da se nisu očitovali zvanično o održavanju sjednice Parlamenta Federacije BiH, ali smatra da je to veliki rizik.

"Mi smo prije desetak dana, prije nego što je Štab Kantona Sarajevo donio odluku o zabrani okupljanja više od 20 ljudi, donijeli odluku da se zabrane svi vidovi javnog okupljanja, što vrijedi i za političke skupove", rekao je Solak za Klix.ba.

Sanela Prašović Gadžo, zastupnica SBB-a u Federalnom parlamentu, tražila je da se održi sjednica koja, kako kaže, ne bi trebala trajati duže od 10 minuta, a mogla bi da se održi u Zetri ili u velikoj dvorani Skenderija.

Dževad Adžem, zastupnik DF-a, smatra da bi zastupnici trebali da održe sjednicu, naročito imajući u vidu da svoj posao predano obavljaju medicinsko osoblje, policajci, rudari i druge kategorije.

Do sada su se oglasile i dvije političke stranke, Hrvatska demokratska zajednica i Socijaldemokratska partija, insistirajući na održavanju vanredne sjednice.