Hoće li Vlada Federacije BiH danas prihvatiti opravdane inicijative za ograničenje marži na hranu i gorivo

V

Hoće li Vlada Federacije BiH danas prihvatiti opravdane inicijative za ograničenje marži na hranu i gorivo

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade Federacije BiH, između ostalog, naći će se i inicijative i zaključci Parlamenta o donošenju Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena koje se odnose na proizvode u nadležnosti kantona, grada i općine. Ovu je inicijativu pokrenuo Nezavisni blok, zatim Vlada Kantona Sarajevo, a usvojena je i kao zaključak na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prije nekoliko dana.

Prema ranije iznesenim informacijama Federalnog ministarstva trgovine, potrošačke cijene su u februaru, u prosjeku porasle za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u januaru u prosjeku rasle za još 0,3 posto. Poskupljenja, posebno hrane, konstantno se bilježe zadnjih mjeseci.

Još jedan od razloga za podnošenje ovakve inicijative su izvještaji inspekcija u kojima se vidi rast cijena mimo zakonskih marži. 

Federalna uprava za inspekcijske poslove analizirala je je cijene brašna, šećera, riže i ulja, koje je Vlada Federacije stavila na listu osnovnih životnih namirnica i prema njihovim nalazima, cijena suncokretovog ulja je enormno porasla, što je za sobom povuklo porast cijena osnovnih životnih namirnica za koje se ulje koristi kao sirovina. Također, utvrđeno je da je primjetno i poskupljenje cijena goriva, na šta je ukazivao predsjednik Nezavisnog bloka, zatraživši hitnu akciju Vlade Federacije BiH, koja bi morala, na sličan način kako je to uradila prošle godine, kad je počela pandemija, po zahtjevu iste ove stranke, reagirati i ovaj put i ograničiti marže na gorivo, te zaustaviti dalje divljanje i povećanje cijena.