Hodžić: Policija je ljude tukla nogama, ovdje su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati

Nakon što su pripadnici Policijske uprave Mostar, potpomognuti Jedinicom za operativnu podršku MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona,odnosno , specijalcima deblokirali deponiju „Uborak“, mještani okupljeni oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ ostali su nedaleko od kapije ovog odlagališta otpada.

Iako su ispred deponije i dalje jake policijske snage, mještani, koji su od srijede, kada je istekla okolinska dozvola za „Uborak“ blokirali ovo odlagalište, poručuju da od svoje borbe neće odustati, prenosi Avaz.ba.

 Uz potpisivanje peticije za smjenu komandira Policijske stanice Mostar-Sjever, najavili su i podnošenje krivičnih prijava.

- Vidjet ćemo na koji način ćemo nastaviti borbu, ali ono što sigurno znam jeste da će dva advokata sjesti i pisati krivične prijave protiv načelnika Policijske stanice Sjever, načelnika Policijske uprave Mostar i ministra MUP-a HNK, zbog nelegalnog napada na civile koji brane samo sebe i svoje živote. Jer, mi smo ovdje ugroženi ,mi živimo u septičkoj jami –rekao je Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative.

On je novinarima kazao i da je policija spriječila masovniji dolazak građana iz okolnih naselja, ali i iz Mostara, jer su, naveo je, bili blokirali sve prilaze ovom lokalitetu.

- Mi nismo kriminalci, vidjeli ste da su zaposleni JP „Deponija“ ulazili i izlazili iz kruga deponije. Mi samo ne dozvoljavamo da se smeće istresa, jer ova deponija nema nijednu dozvolu za rad. Postupanje policije je bilo grozno. Policija je tukla ljude nogama ,sve je snimljeno, vidjeli ste i sami... Mi nismo nijedna partija, nismo ničija stranka, ovdje su Bošnjaci, Srbi i Hrvati zajedno bili. Mi branimo Ustav i zakone ove države, a ako ovako policija treba represivne mjere primjenjivati ,onda mislim da svi odavde trebamo ići-rekao je Hodžić.

Ustvrdio je da ima više povrijeđenih osoba, koji su kolima Hitne pomoći odvezeni sa deponije.

Ramo Omerika, jedan od mještana nije krio ogorčenje zbog djelovanja policije.

- Ovo je fašizam, ovo su fašističke metode upotrebe policije...dovukli su policiju od Bradine do Neuma. ..Spočitavaju nam bespravnu gradnju.O čemu pričaju? Pa, nama, boračkoj populaciji iz Istočne Hercegovine je Opština Sjever dodijelila zemlju. To se zna. Uz to , obećali su nam ovdje graditi školu, ambulantu, dječija igrališta, a umjesto toga istresa se godinama smeće iz svih hercegovačkih vukojebina – rekao je Omerika.