Holanđani ulažu 600.000 KM za srebrenički centar za mlade

Predstavnici holandske organizacije PortAgora iz Tilburga danas su posjetili Općinu Srebrenica i razgovarali s općinskim načelnikom Mladenom Grujičićem o projektu rekonstrukcije objekta "Pivnica“ koji se nalazi u centru grada.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić je kazao da će to biti centar za okupljanje mladih. 

"Holanđani će uložiti 600.000 KM za rekonstrukciju objekta. Mi ćemo se potruditi da uradimo sve što je u našoj moći i da ubrzamo s administracijom, jer je naša želja da radovi počnu što prije. U rad objekta biće uključene firme iz Srebrenice kako bi novac ostao u Srebrenici. Trudit ćemo se da napravimo uštede tokom rekonstrukcije, kako bi mogli da realizujemo i druge projekte kojih ima mnogo", kazao je Grujčić.

Danas je regristrirana i organizacija Srebrenica Wave koju čine članovi Muamer Čivić i Miroslav Andrić.

"Borili smo se da ostvarimo svoj san. Zgrada će biti multifunkcionalna i služiti za različite kulturne sadržaje. Ovo je velika nada za Srebrenicu, cilj nam je promjeniti stanje u gradu, a pričali smo i o novim projektima", rekao je član organizacije Srebrenica Wave Muamer Čivić.

Ekskluzivni direktor organizacije PortAgora Jan van Esch dvadeset godina dolazi u Srebrenicu i kaže da je oduševljen projektom koji su pokrenuli mladi.

"Srebrenica je poznata cijelom svijetu po prošlosti. Ono što je naš cilj jeste da Srebrenica u budućnosti postane poznata po nečemu drugom. Multifunkcionalni centar će biti sjedište kulture za čitavu regiju", rekao je van Esch.

Općina Srebrenica je kupila objekt "Pivnice“ koji je koštao 200.000 KM i predat je na korištenje organizaciji Srebrenica Wave.