fbpx Holandija protiv otvaranja pregovora EU sa Albanijom

Holandija protiv otvaranja pregovora EU sa Albanijom

Home

Holandija protiv otvaranja pregovora EU sa Albanijom

Holandski parlament sinoć se izjasnio protiv otvaranja pregovora između Albanije i Evropske unije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom, prenosi TV Sitel.


Parlament u Holandiji juče je glasao za četiri rezolucije povezane sa proširenjem Evropske unije, ali je samo rezolucija protiv Albanije dobila većinu glasova, uključujući i glasove vladajućih stranaka.

Od ukupno 150 poslanika u holandskom parlamentu, 105 je glasalo "protiv“ otvaranja pregovora sa Tiranom u 2019. godini zbog nedovoljnog napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takvo mišljenje holandskog parlamenta dijeli i vlada u Holandiji, te je ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Stef Blok rekao da bi otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom bilo ishitrena odluka.

Rezolucija o Sjevernoj Makedoniji, putem koje je takođe nekoliko holandskih poslanika zahtijevalo blokiranje pregovora sa tom zemljom, odbacila je većina u parlamentu Holandije.

Kako navode makedonski mediji, ovo bi moglo da predstavlja prvi mogući korak ka odvajanju procesa Evropskih integracija Sjeverne Makedonije i Albanije u Savjetu EU, ukoliko Holandija kao država-članica EU zahtjeva od Savjeta da usvoji takav pristup tokom odlučivanja o paketu Albanija-Sjeverna Makedonije na sastanku 18. juna u Luksemburgu ili na sljedećem sastanku krajem jula u Briselu.

Topic
Objavio: Čet, 13/06/2019 - 12:42
Back to top