Jasenovac: HOS-ovci razvili zastavu "Za dom spremni"

Uoči državne komemoracija žrtvama ustaškog logora Jasenovac, dvojica muškaraca razvila su zastavu HOS-a sa ustaški pozdravom "Za dom spremni!", javio je portal "Index.hr".

Muškarci, koji su se predstavili kao HOS-ovci, rekli su da su njihovi saborci nevini i da su se "borili protiv banjalučkog korpusa".

Crnokošuljaši, koje predvodi hrvatski desničar Dražen Keleminec, najavili su da će danas izvesti performans u Jasenovcu.

Službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti i Srbi, a prije toga i predstavnici jevrejske manjine.

Razlog odvojenim komemoracijama je veličanje ustaštva u Hrvatskoj kroz razne načine, posebno korišćenjem ustaškog pozdrava "Za dom spremni", iako je njegova upotreba zabranjena Ustavom.

Obilježavanje se organizuje u spomen na 22. april 1945. godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu.

U periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim dijelom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece /logor u Jastrebarskom/.

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i BiH.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.