Hrkanje i apneja su usko povezani: Javljaju se prekidi disanja u snu, što može biti kobno

321
Žrtve ovog „mučenja“ u snu svjesne su da gube energiju, da su umorne cijeli naredni dan, ali ne znaju razlog

Hrkanje je specifična zvučna manifestacija tokom spavanja koja se javlja pri kretanju zraka tokom disanja.
Stvaranje vibracija
Otvoren dišni put za prolaz zraka u pluća postiže se pomoću napetosti mišića grla i jezika, ali kada spavamo, mišići grla i jezika se opuštaju i dovode do priljubljivanja mekih zidova dišnog puta, što otežava prolaz zraka.

Kako se dišni put steže pa ponovo širi da bi potekao zrak u pluća, to naizmjenično stezanje i širenja dišnog puta stvara vibracije. To vibriranje zidova dišnog puta stvara glasovnu tutnjavu - hrkanje, što je znak da je disanje otežano i da se dišni put zatvara, a to dovodi do prestanka disanja ili apneje.

Sve osobe koje hrču nemaju apneju u spavanju, ali je sigurno da one koje glasno hrču imaju povremeno atake prestanka disanja. Apneja je stanje prestanka disanja u snu. Zapravo, postoje dva tipa apneje: centralna (moždana) i opstruktivna apneja u spavanju.
Do centralne apneje dolazi kod poremećaja funkcije na nivou dijafragme i mozga ili živčanih veza među njima. Nasreću, ta je varijanta poremećenog disanja u spavanju rijetka te, kada se raspravlja o apneji u spavanju, to se odnosi na opstruktivnu apneju. Priroda nas je obdarila grlom, mekim zidom, koji se mogu stisnuti/priljubiti tokom spavanja i zaustaviti protok zraka u pluća.

Dvije mogućnosti
U trenutku prestanka disanja neposredna budućnost nudi nam dvije mogućnosti: smrt ili buđenje, kako bismo ponovo počeli disati. U apneji se ugljendioksid nagomilava u krvotoku, a nivo kisika, neophodan za život, naglo pada. Nakon minute ili više mozak je u panici bez kisika i baš kad smrt izgleda neizbježna, osoba se naglo probudi ili je neko ko je u njenoj blizini potakne da se probudi.

Iznenadne smrti u snu su posljedica apneje koja je trajala duže od jedne minute. Ljudi s apnejom toliko glasno hrču da se njihovo hrkanje može čuti van stana ili kuće. Žrtve ovog „mučenja“ u snu svjesne su da gube energiju, da su umorne cijeli naredni dan, ali ne znaju razlog dok im neko, kome vjeruju, ne kaže šta se događa s njima tokom spavanja.

Upozoravajući znaci
Prvi znak prijetećeg problema prestanka disanja u snu je hrkanje. Osobe koje hrču dok spavaju pate od visokog krvnog pritiska i dnevnog umora. Osim ovih simptoma, mogu imati i druge poteškoće, kao što su isušena sluznica usta i ždrijela, ezofagealni refluks (vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak), učestalo mokrenje, obilno znojenje, jutarnje glavobolje, gubitak sluha i smanjen seksualni nagon i kod muškaraca i žena.