Hronologija izbornih krađa i namještanja rezultata u SDA

kongres
Piše: Amina Čorbo Zećo Afera ‘Asim’, kako su je mediji nazvali, otkrila je široj javnosti kako se unutar najveće stranke u BiH, ali i najvećoj bošnjačkoj stranci u našoj zemlji, ‘završavaju’ ljudi, zapošljavanja, imenovanja i pozicioniranja. Izbori su, nažalost, odavno kompromitirani i samo su farsa, dok se na ovakav način namještaju rezultati.

Ono što je poseban problem je kad je ovo model ponašanja u najvećoj, vladajućoj stranci, pa se tako preslikava i u cijeli društveni i politički sistem u državi. A kako je počelo u SDA, otkad se prvi put o ovome progovorilo?

Nakon što se osnivač i prvi predsjednik SDA Alija Izetbegović, kao neupitni autoritet u ovoj stranci, povukao sa funkcija, na Kongresu 2001. godine za predsjednika je izabran Sulejman Tihić. Imao je protukandidata, Abdulaha Nakaša, ali je većinom glasova pobijedio Tihić i preuzeo vođenje SDA. Nije bilo niti jednog prigovora na izborni proces. Tihić je na čelu stranje bio do svoje smrti do septembra 2014. godine, a 2009. godine su mu protukandidati bili Bakir Izetbegović i Adnan Terzić. Ekipa okupljena oko Bakira je, kako se približavao Kongres počela puštati priče u javnost da će biti prevareni na Kongresu, a Tihić je tada, iako mu je Statut davao pravo da sam predloži, a Predsjedništvo Stranke imenuje 3 člana Izborne komisije SDA, ‘razoružao’ Bakira i njegove saradnike, time što je pozvao i Bakira i Terzića da zajedno sa njim predlože po jednog člana Izborne komisije SDA i tako osiguraju transparentnost i povjerenje u rezultate Kongresa. U takvim uvjetima je ponovo ubjedljivo pobijedio Izetbegovića i nastavio voditi SDA.

Nakon toga je čak poraženom Bakiru Izetbegoviću omogućio da bude kandidat SDA za Predsjedništvo BiH, što mu je bila karta za povratak u vrh, a nakon toga i preuzimanje SDA. Tihić se u međuvremenu razbolio, a stranku je vremenom sve više preuzimao Bakir Izetbegović, koji je na Konvenciji SDA, 2013. godine imenovan i za zamjenika predsjednika SDA. Od tada, počinje drugačiji sistem vrijednosti i otvoreno kršenje izbornih pravila i namještanje svojih kadrova u SDA, što je rezultiralo brutalnom krađom na Kongresu 2015. godine, kada je Bakir Izetbegović ‘izabran’ za predsjednika SDA.

Prvi visoki zvaničnik SDA, koji je javno progovorio o krađama i namještanjima podobnih i poslušnih kadrova unutar SDA bio je tadašnji potpredsjednik i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić. Bilo je to tokom održavanja izbora u Asocijaciji mladih SDA, koji su se održavali sedam dana prije održavanja Kongresa SDA. Na tim izborima su se mladi SDA potukli, nakon što su uhvatili starijeg kolegu bliskog tadašnjem generalnom sekretaru Amiru Zukiću i predsjedniku Kadrovske komisije Asimu Sarajliću kako pokušava da ubaci više glasačkih listića, označenih sa imenom jednog od kandidata u kutiju. Šepić je tada odmah zatražio da se sastane Kolegij i Predsjedništvo SDA i da se sankcioniraju oni koji učestvuju u ovome, te da se promijeni Izborna komisija SDA koja je vodila te izbore, jer ista komisija treba da vodi izborni proces i na Kongresu SDA koji će biti održan za sedam dana, nakon tog događaja.

Bakir Izetbegović se u potpunosti oglušio na ovaj zahtjev, a Šepić je svoje neslaganje i protivljenje ovakvom načinu izbora unutar SDA objavio na svome FB profilu, što su neki mediji i prenijeli. Time je želio da na vrijeme ukaže i spriječi ovakve negativnosti i na samom Kongresu, pozivajući Izetbegovića da omogući povjerenje u izborni proces i dozvoli da ostali kandidati predlože člana Izborne komisije, kako je nekad i njemu omogućio Sulejman Tihić.

Međutim, Bakir Izetbegović je odbio takav prijedlog, sastav Izborne komisije je bio njegov, a Šepić je, kažnjen time što je brutalno pokraden na tom Kongresu i eliminisan iz vrha stranke, a nakon toga i isključen iz stranke. Kako se tada kralo i namještalo, pokazuje snimak koji se i danas nalazi na youtube s nazivom Svađa na Kongresu SDA. Iako je svima jasno da je Kongres bio farsa i da su pokrali najbliže stranačke drugove, Bakir Izetbegović nikada nije dozvolio da se to pitanje otvori na organima SDA, a sve koji su ukazivali na te izborne nepravilnosti vremenom je uklonio iz stranke.

Okružio se poslušnicima i bliskim kadrovima i na zadnjem Kongresu izabran aklamacijom, bez protukandidata. Po prvi put, otkad je SDA osnovana, organizirali su prvo Kongres i izabrali predsjednika, a zatim krenuli u izbore na nižim nivoima, po općinama, gradovima i kantonima. Na takav način je čitav proces kontroliran od strane predsjednika, a ako se negdje pojave drugačije želje na terenu, kao što je bio slučaj u KO SDA Sarajevu, onda se uključuju ‘prvi do njega’ i ‘završavaju’ po njegovoj i želji njegove supruge koja je u takvom, ‘demokratskom’ ambijentu ‘izabrana’ za potpredsjednicu KO, a bolji poznavaoci stanja u SDA kažu, za stvarnu šeficu SDA u Sarajevu.

S ovim bračnim parom je počela i očito se završava hronologija izbornih i kongresnih krađa u SDA. Ono što je u svemu korisno je da je javnost mogla čuti i vidjeti kako te stvari idu u najvećoj bošnjačkoj stranci u BiH, pa nek se toga sjete kad budu naredni izbori.

Tekst: Arhiv- Patria